Archive for the ‘מדעי המוח’ Category

מאירים את המוח: שיטות חדשניות לחקר המח פורצות דרך למחקר עתידני של מחלות נפש

יום שני, נובמבר 11th, 2013

הרצאתה של ד"ר ענבל גושן, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
מחלות נוירופסיכיאטריות (כגון דיכאון, PTSD, אוטיזם, סכיזופרניה…) מאובחנות בכחצי מיליארד אנשים בעולם ומשפיעות בעקיפין על רבים יותר. מחלות אלו מתווכות על ידי מנגנונים מורכבים, ולעתים חופפים, וגם לאחר עשורים של מחקר, לרובן לא קיים טיפול רפואי יעיל.
ההרצאה תעסוק בשיטות מהפכניות המשולבות בשנים האחרונות במחקר המדעי המוח, והפוטנציאל הגלום בהן לפריצות דרך מדעיות הנוגעות להפרעות נוירופסיכיאטריות שונות:
- אופטוגנטיקה הינה שיטה המשתמשת בחלבונים רגישים לאור ממקור מיקרוביאלי להפעלה או שיתוק של אוכלוסיות תאים ייחודיות במוח בזמן אמת. שיטה זו מאפשרת לראשונה להצביע באופן סיבתי על תרומתם של סוגי תאים שונים באזורי מוח מובחנים להתנהגויות מורכבות.
- בסוף ההרצאה תוצג שיטה חדשה (CLARITY) שפורסמה בחודשים האחרונים להדמיה אנטומית תלת-ממדית של מוחות שלמים, ויידונו דרכים בהן תוכל שיטה זו לתרום אף היא להבנת המנגנונים המורכבים העומדים בבסיס הפרעות נוירופסיכיאטריות שונות.
03/11/2013
(המשך…)

המוח חושב בגדול

יום חמישי, אוקטובר 31st, 2013

הרצאתו של פרופ' עידן שגב במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
לפני מספר שבועות התחיל פרויקט חקר המוח הגדול בעולם "פרויקט מוח האדם". בבסיסו ההנחה שעל מנת להתקדם בהבנת המוח ובמציאת פתרון למצוקותיו, עלינו לרכז את כל הידוע עליו ולבנות, על בסיס זה, מודל ממוחשב של המוח. במסגרת הפרויקט מוצעת פלטפורמה חדשה לחקר המוח ובמסגרתה גם נסיון ללמוד מהמוח כיצד לבנות את דור העתיד של מחשבי העל.
ההרצאה תתאר את פרויקט מוח האדם ומיזמים אחרים גדולי-מימדים שהוכרזו אף הם לאחרונה.
20/10/2013
(המשך…)

קישוריות מוחית וחוויה רגשית

יום שלישי, יוני 25th, 2013

פרופ' תלמה הנדלר, ראש המרכז לתפקודי מוח במרכז הרפואי סוראסקי ופרופ' בחוג לפסיכולוגיה ובחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בהרצאתה המרגשת על המוח, רגשות ומה שביניהם. ההרצאה נערכה בסטורג' ב-11.05.2013, במסגרת הרצאות WIZE.
(המשך…)

מה הוא המוח החיידקי?

יום ראשון, מאי 26th, 2013

הרצאתה של פרופ' חנה אנגלברג-קולקה, המכון למחקר רפואי ישראל-קנדה, המחלקה למיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית, בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. ההרצאה במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: מקובל לחשוב כי החיידקים הינם יצורים חד-תאיים. ואכן כך הם נראים כאשר מסתכלים עליהם במיקרוסקופ. בהרצאה זו, תובאנה ראיות כי לאוכלוסיית החיידקים ישנן תכונות רב-תאיות. הדגש יושם על שתי תכונות שהתגלו במעבדתנו:
• יכולת תקשורת בין חיידקים.
• קיומן של שתי מערכות מוות מתוכנת בחיידקים.
מערכת מוות מתוכנתת אחת מכונה mazEF, היא ייחודית לחיידקים ומהווה מערכת בקרת-על (שתתואר "כמוח החיידקי"), למוות, חיים ולהתנהגות רב-תאית של אוכלוסיית החיידקים.
מערכת המוות השנייה מכונה ALD, היא דומה למערכת המוות המתוכנת המצויה בתאים עילאיים ומהווה מערכת גיבוי ל-mazEF.
יוצע כי קיומן של שתי מערכות מוות מתוכנתות אלה יכולות לשמש מודל לשמירת התנהגות אלטרואיסטית.
(המשך…)

חושים ותפיסה, מוח ומציאות

יום שני, מאי 20th, 2013

מרצה: פרופ' שאול הוכשטיין
בעקבות המחקר של מבנה מערכת הראייה וההכרה בקיומן של אשליות אופטיות וטעויות ראייה, אנו למדים כי הרבה ממה שאנו חושבים שאנו רואים מקורו בעצם בדמיוננו. כיום אנו יודעים גם כי התפיסה הראייתית מסתמכת על הנחות סובייקטיביות הנובעות מזיכרונות העבר ומציפיות לקראת העתיד.
פרופ' שאול הוכשטיין, מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח, מכון סילברמן למדעי החיים, האוניברסיטה העברית, כהן עד לאחרונה כראש המכון הלאומי לפסיכוביולוגיה בישראל.
(המשך…)

פרויקט המוח האנושי

יום שני, מרץ 18th, 2013

פרופ' עידן שגב, מהמכון למדעי החיים, משוחח על השאלות הגדולות בחקר המוח ויציג את פרויקט מוח האדם HBP) Human Brain Project) שזכה בעת האחרונה בתמיכה של מיליארד אירו מהאיחוד האירופי למשך עשר שנים.
ההרצאה ניתנה במוזיאון המדע בירושלים במסגרת אירועי "פרופ' בנעלי בית 2" של האוניברסיטה העברית.
המיזם "פרופ' בנעלי בית" שנערך זו השנה השנייה ברציפות, מתקיים במסגרת אירועי "מדע בעם" – יזמת משרד המדע והטכנולוגיה, ביום המדע הלאומי המצוין ב-14 במרץ 2013.
מטרת האירוע ליצור מפגש אישי בין חוקרי האוניברסיטה העברית לקהילה הירושלמית בדירות פרטיות, במעונות הסטודנטים ובכמה מוסדות ציבור בעיר.
14/3/2013
(המשך…)

רגשות רציונליים

יום חמישי, ינואר 17th, 2013

הרצאתו של פרופ' איל וינטר, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: ההרצאה תעסוק בספר "רגשות רציונליים" שיצא לאור בסתיו בהוצאת זמורה ביתן. נעסוק בקשר בין המערכת הרגשית שלנו לזו הרציונלית והשלכות קשר זה על מגוון סוגיות מתחום הכלכלה והחברה. כדוגמא לקשר זה נתמקד בתופעת הנתינה והאמפטיה. בהקשר זה נשאל מה ההבדל בין תועלות חומריות לתועלות נפשיות ורוחניות? מהו אלטרואיזם? כיצד משרתים הנתינה והאלטרואיזם את האינטרס האישי (החומרי (שלנו? נעסוק בדוגמאות לנתינה בקרב בעלי חיים. נספר על "הורמון האהבה" האוקסיטוצין ותפקידו האבולוציוני ונסכם במספר תובנות הקשורות למדניות רווחה ולמחאה החברתית.
13.1.2013
(המשך…)

היברידים נוירו-אלקטרוניים, מדמיון – למציאות

יום ראשון, ינואר 13th, 2013

הרצאתו של פרופ' מיכה ספירא, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: הפוטנציאל הטמון בחיבור ישיר בין מוח למכונה מצית את דמיוננו מזה עשורים. כיום בעידן הטכנולוגיות המתקדמות בתחום המחשבים, הרובוטיקה והנוירו-ביולוגיה קל לדמיין:
* כיצד ניתן להחליף אברים פגועים כגון עניים בהתקנים אלקטרוניים.
* לאחות אזורים שנפגעו בחוט השדרה והמוח וע"י כך לתקן שיתוק.
* כיצד לחבר למוחו של משותק התקנים שיקלטו גלי מוח וישדרו אותם לרובוטים שיבצעו פעילויות חיוניות ב"שם המשותק".
הדמיון לא פוסח כמובן על היתרונות והעניין הרב שמעוררת האפשרות ליצור מחשבים היברידיים שמנצלים את יתרון המהירות של התקני סיליקון והיצירתיות של המוח.
המרחק בין הדמיון והמציאות בתחום זה הולך ומצטמצם אך עדיין קיימות שאלות בסיסיות וטכנולוגיות לא פתורות. מדובר בעיקר בקושי ליצור ממשק יעיל בין שני עולמות שנבראו ע"י ישויות שונות, בעזרת תהליכים בלתי תלויים, על צירי זמן שונים, תוך שימוש בתהליכים פיזיקאליים וכימיים שאינם מתיישבים זה עם זו: עולם החי (יציר הבריאה או האבולוציה) ועולם הסיליקון (יציר האדם).
בהרצאה יוצגו הסוגיות המדעיות והקשיים הטכנולוגיים העומדים בפנינו ביצירת ממשק אפקטיבי, אמין והדיר בין נוירונים (תאי עצב) ובין התקנים אלקטרוניים ומה צופן העתיד.
06/01/2013
(המשך…)

על אוקסיטוצין ורגשות רציונאליים

יום חמישי, ינואר 3rd, 2013

הרצאה ב-WIZE. פרופ' איל וינטר, ראש המכון לחקר הרציונאליות באונ' העברית, בהרצאתו האלטרואיסטית על אוקסיטוצין ורגשות רציונאליים.
ההרצאה התקיימה בסטורג', 22.12.2012.
(המשך…)

בין אשליה למציאות – הקסם של התפישה האנושית

יום רביעי, אוקטובר 17th, 2012

תפקידו העיקרי של המוח הוא לסנן באופן מועיל את שפע המידע שזורם אליו דרך החושים. כדי להתמודד ולפעול במציאות שסביבנו הוא נאלץ להבחין ולהפריד בין עיקר לטפל ללא הרף, באופן שישאיר רק את המידע המועיל באמת בעתיד. הבחירה הזאת, שנעשית על פני זמנים קצרים וארוכים, מעצבת את הזיכרונות והחוויות שלנו ואת יכולתנו להתמודד עם העולם המורכב שסביבנו. אולם התפישה הבררנית של העולם ניתנת למניפולציה, כפי שממחישים היטב קוסמים ועושי להטים למיניהם. בפגישה זו נשמע על הידוע לנו כיום על האופן שבו אנו תופשים את העולם, ונחווה זאת באופן בלתי אמצעי בעזרת עולם הקסמים המופלא של ליאור מנור.
הרצאותיהם של: פרופ׳ נפתלי תשבי, ביה״ס להנדסה ומדעי המחשב, יו״ר המרכז לחישוביות עצבית, מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח, האוניברסיטה העברית, ואמן החושים ליאור מנור, בוגר החוג למתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב וזוכה פרסי המצוינות והחדשנות מאיגוד הטלפתים הבינלאומי.
ירושלים, מרץ 2012
(המשך…)

האם יש מוח נשי ומוח גברי?

יום שני, יוני 11th, 2012

הרצאתה של פרופ' דפנה יואל, בית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב.
במסגרת סדרת הרצאות 'חמישי בקמפוס' של אוניברסיטת תל-אביב
31.5.12
(המשך…)

האם זה רציונלי להיות אלטרואיסט?

יום רביעי, מאי 16th, 2012

הרצאתו של פרופ' עוזי מוטרו, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: על פי ההבנה הפשטנית של התיאוריה הדרוויניסטית היינו מצפים למצוא בטבע התנהגות שהיא אנוכית לחלוטין. אך לא תמיד כך הוא המצב, ותינתנה דוגמאות, אחדות מני רבות, לתופעות של אלטרואיזם ועזרה הדדית. כיצד ניתן להסביר תופעות כאלה על פי התיאוריה הדרוויניסטית? שאלה לא פשוטה זו עמדה במרכז התעניינותם של חוקרי ההתנהגות האבולוציונית בעיקר בשנות הששים, השבעים והשמונים של המאה העשרים. הוצעו הסברים שונים, ועל כך נרחיב, וכמובן נוסיף הרהורים וערעורים, פולמוסים ופלוגתות עכשוויים (כלומר ממש מהשנתיים האחרונות).
מאי 2012
(המשך…)

השפה כטכנולוגיית תקשורת והאבולוציה שלה

יום רביעי, מאי 16th, 2012

הרצאה במסגרת קבוצת המחקר "מדעי הרוח ומדע: מוח ותודעה". רכזת: ד"ר סיגל נאור פרלמן.
מרצה: ד"ר דניאל דור, אוניברסיטת תל-אביב.
מאי 2012
(המשך…)

דברים שרואים משם: ראיה אנושית וראיה ממוחשבת

יום ראשון, אפריל 1st, 2012

יום עיון בנושא "דברים שרואים משם: ראיה אנושית וראיה ממוחשבת", שנערך באוניברסיטת תל-אביב.
9/1/2012.
(המשך…)

ממוח הדבורה לצלחת

יום שבת, מרץ 10th, 2012

הרצאתו של פרופ' שרון שפיר, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית בירושלים.
תקציר: דבורת הדבש מייצרת דבש, מוצר בעל תכונות ייחודיות, אשר נחשק על-ידי בני האדם עוד מימי קדם. יחד עם זאת, תרומתן העיקרית של הדבורים לבני האדם היא דווקא במתן שירותי האבקה: כשליש מהדיאטה האנושית נסמכת על שירותי ההאבקה של דבורים.
דבורים חופשיות לעוף ולבחור לבקר בפרחים שונים ברדיוס של מספר קילומטרים מהכוורת. תנובת גידולים חקלאיים רבים תלויה בבחירות אלו של הדבורים, ובהעדפותיהן. בזמן שהן משחרות אחר מזונן, על הדבורים לערוך חישובים כלכליים של עלות-תועלת כדי לבזבז מינימום אנרגיה ולבחור בפרחים המתגמלים ביותר.
דבורים מתקשרות זו עם זו באמצעות שפה סימבולית מורכבת ביותר של מעין "ריקוד". ניתן לפענח את ה"ריקודים" הללו, ועל-ידי כך לבצע אומדן של ההערכה הסובייקטיבית של דבורה מסוימת את מקור המזון שמצאה, מידע אותו היא מעבירה לאחיותיה בכוורת. להפתעתנו, בדומה לבני-אדם, דבורים מושפעות מגורמים כגון אי-ודאות שבקבלת גמול ומההקשר של הבחירה, וכך מקבלות לעתים החלטות בדרך לא רציונאלית.
בהרצאה תודגם החשיבות הרבה של הדבורים, ובפרט החשיבות בהבנת הקוגניציה שלהן: יכולות למידה וזיכרון, תפיסה, הערכה של משאבים, תקשורת ובחירה. במקרים אחדים הדבורה משמשת מודל להבנת תהליכים דומים בבעלי-חיים אחרים, כולל באדם. במקרים אחרים הבנת התהליכים אצל הדבורה תורמת לייעול תפקודה כמאביק של גידולים חקלאיים שונים ולהגדלת היבולים.
באזורים רבים בעולם חלה ירידה באוכלוסיית הדבורים ונחלשות הכוורות, ולכך גורמים רבים ושונים. בד בבד עם ניסיונות להציל את אוכלוסיות הדבורים, אנחנו מנסים להעמיק ולחקור תהליכי קבלת החלטות של דבורת הדבש כדי להבטיח את מזוננו.
תאריך: 04/03/2012
(המשך…)

חידושים בחקר זיהוי פנים

יום ראשון, פברואר 5th, 2012

'מאיפה אני מכיר אותך? חידושים בחקר זיהוי פנים' – הרצאתה של פרופ' גלית יובל, בית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב.
במסגרת סדרת הרצאות 'חמישי בקמפוס'
2.2.12
(המשך…)

יתרונות של מגבלות קוגניטיביות

יום רביעי, פברואר 1st, 2012

הרצאתו של פרופ' יעקב קריב, האוניברסיטה העברית בירושלים.
תקציר: קיבולת המוגבלת של הזיכרון לטווח קצר היא אחד המאפיינים המבניים החשובים ביותר של המערכת הקוגניטיבית. מגבלה זו שבה אנשים בוגרים מסוגלים להתייחס בו- זמנית ל2±7 פריטים קובעת אספקטים רבים של התפקוד הקוגניטיבי. בהקשר הנוכחי, מגבלה זו קובעת את גודל המדגם עליו יכולים אנשים להתבסס בבואם להסיק מסקנות לגבי מאפייני העולם בו הם פועלים.
מכיוון שהסתמכות על נתוני מדגם קטן עלולה להביא לאפיון שגוי של העולם נראה, במבט ראשון, כי מגבלת הזיכרון לטווח קצר פוגעת בתפקוד הקוגניטיבי. בחינה מדוקדקת יותר מגלה, עם זאת, כי הניתוח שלעיל פשטני מדי. מסתבר כי הסתמכות על מדגם קטן גורמת לראיית מתאמים בין משתנים כחזקים יותר מאשר הינם באמת, וראיית השונות סביב הממוצע (ומכאן, תפיסת הסיכון) כקטנה יותר מאשר היא באמת.
מחקר אמפירי גילה כי אנשים אינם מתקנים הטיות סטטיסטיות אלה, דבר הגורם לתפיסת העולם כמסודר יותר מאשר הינו באמת. ייתכן מאד שהטיה זו אינה מפריעה, ואולי אף עוזרת לתפקוד. נוסף לכך, הסתמכות על מדגם קטן של אירועים אחרונים עשויה לסייע, לא לפגוע, בגילוי שינויים בסביבה — אחד מהתפקידים החשובים של המערכת הקוגניטיבית.
לבסוף, הסתמכות על מדגם קטן יכולה להביא להתנהגות בחירה הנראית קפריזית ושגויה, אך דווקא התנהגות כזו עשויה לעודד סוכנים המעוניינים להיבחר על-ידי מקבל ההחלטה להשתדל יותר ולהציע מוצרים בעלי איכות גבוהה יותר.
מכלול האפקטים הללו מצביע על-כך שהקיבולת המוגבלת של הזיכרון לטווח קצר מציעה מספר יתרונות העשויים לאזן את החסרונות הנובעים ממגבלה זו.
(המשך…)

הדמייה ודימויים במוח האדם

יום שני, ינואר 30th, 2012

הרצאה של פרופ' רפי מלאך, מכון ויצמן למדע, ביום העיון העשירי בהיסטוריה של מדעי הנוירולוגיה שהתקיים בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט ב-3 ביונואר 2012 בנושא: "הדמייה ודימויים במוח האדם".
(המשך…)

באיזה גודל רואה אותנו אלוהים?

יום שני, ינואר 30th, 2012

הרצאה של מר דן לסרי, האקדמיה הדיאלוגית, ביום העיון העשירי בהיסטוריה של מדעי הנוירולוגיה שהתקיים בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט ב-3 ביונואר 2012 בנושא: "באיזה גודל רואה אותנו אלוהים"
(המשך…)

האם אפשר לפתח חיסון לשבץ?

יום שישי, ינואר 27th, 2012

הרצאתו של ד"ר דן פרנקל, המחלקה לנוירוביולוגיה, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)