Archive for the ‘מזרחנות’ Category

מגב אל גב לפנים מול פנים: גישה שונה בתכנון אזורי גבול

יום רביעי, אפריל 17th, 2013

הרצאתו של פרופ' ראסם ח'מאיסי, החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה, אוניברסיטת חיפה, בנושא "מגב אל גב לפנים מול פנים: גישה שונה בתכנון אזורי גבול", במסגרת יום עיון בנושא "גבולות" לזכרו של זאב סוקר ז"ל באוניברסיטה הפתוחה
(המשך…)

אתגרי הביטחון 2013

יום שבת, ינואר 5th, 2013

ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין מסביר בסמינר של המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה מהי הסבירות שישראל תצא למלחמה במהלך שנת 2013?
דצמבר 2012
(המשך…)

ישראל בתקשורת הערבית

יום חמישי, דצמבר 6th, 2012

הרצאתו של ד"ר מרדכי קידר, במסגרת מועדון הייקיו, הטכניון
(המשך…)

מדוע ירושלים? הר הבית בראי האמנות האסלאמית

יום רביעי, אוקטובר 17th, 2012

הרצאתה של פרופ' רחל מילשטיין, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: במאה הראשונה לאסלאם, בסוף המאה השביעית לספה"נ, תוכננה הקמתו של מרכז דתי מרכזי ומפואר על מתחם הר הבית בירושלים. בתחילה הוקם מבנה כיפת הסלע, ואחריו, בראשית המאה השמינית לספה"נ, נוספו לו מסגד גדול לתפילה בציבור ומבני ממשל מפוארים מדרום למתחם.
מדוע נבנו כל אלו בירושלים, בשעה שעיר הבירה אז הייתה דמשק? מה משמעותה של כיפת הסלע, בעלת הצורה המתומנת ועיטורי הפסיפס המרהיבים? מדוע היה שמה הרשמי הראשון של ירושלים "איליא" ואחר-כך "אל-קודס"? מדוע נהרו אליה צליינים גם לאחר שמרכזי השלטון האסלאמי עברו מזרחה, לעיראק ואיראן, מה גרם לאצולה הממלוכית לבנות בתים ומוסדות בירושלים, ומה הטעם להשקעה העות'מאנית בחומות העיר ובהר הבית? במילים אחרות – מה הייתה משמעותה של ירושלים לאורך ההיסטוריה של עולם האסלאם?
תשובות לשאלות שהצגנו כאן ניתן לחפש בין השורות של טקסטים כתובים, אך לא תמיד נמצאים כאלו בידי החוקרים, וגם הטקסטים הקיימים נגועים לעיתים במגמתיות או שכחה. על-כן תסתמך הרצאתנו על מקור נוסף — האמנות החזותית בתור עדות היסטורית. בשיטה זו נבדוק מה מספרים האתרים הירושלמיים עצמם, ומה מוסיפים לידיעתנו תיאורים מצוירים של הר-הבית ואתריו. כמו בכל עניין חברתי והיסטורי, נראה כיצד אמונות דתיות ואינטרסים פוליטיים, דת רשמית ואמונות עממיות מעורבים זה בזה בתהליך היצירה של ערכים תרבותיים, וניווכח עד כמה היו שלוש הדתות המונותיאיסטיות קרובות זו לזו.
15/04/2012
(המשך…)

עליית האחים המוסלמים

יום רביעי, יוני 13th, 2012

הרצאתו של ד"ר אוריה שביט
30.5.2012
(המשך…)

האתיקה הרפואית לפי האסלאם

יום חמישי, מאי 24th, 2012

20% מהאוכלוסיה היא ערבית, ומתוכה כ – 80% מוסלמים. קאסם בדארנה, מנהל עמותת אל-חאג' לבריאות ומורשת מדבר על גורמי הסיכון באוכלוסיה זו, על האמונה שמשפיעה על הטיפול הרפואי ועוד.
(המשך…)

דת ולאומיות בסכסוך הפנים פלסטיני

יום ראשון, מאי 6th, 2012

כיצד מתבטא המאבק הפנים פלסטיני בין חמאס לפת"ח בזירה האינטרנטית. עידו זלקוביץ' מהחוג להיסטוריה של המזה"ת ומרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה על מלחמת הרשת בין הארגונים.
אפריל 2011
(המשך…)

שורשיה של האנטישמיות הערבית/אסלאמית

יום ראשון, מאי 6th, 2012

האם האנטישמיות ושנאת יהודים טבועה במהות האסלאם עצמו או שהיא תולדה של הסכסוך היהודי-ערבי? ד"ר אסתר ובמן מהמכון לחקר האנטישמיות והגזענות ע"ש סטפן רוט ומרכז דיין באוניברסיטת תל אביב על שורשי האנטישמיות המוסלמית.
אפריל 2011
(המשך…)

מחאה, זעם ומהפכה במזרח התיכון

יום שלישי, אפריל 3rd, 2012

יום עיון לרגל צאת ספרו של פרופ' חגי ארליך: 'דורות של מרי – סטודנטים ואוניברסיטאות במזרח התיכון' שנערך באוניברסיטה הפתוחה.
27.3.2012
(המשך…)

חיפה לפני ואחרי 1948: סיפורם של שני בתים

יום רביעי, פברואר 8th, 2012

חיפה אחרי 1948, שוב לא הייתה אותה עיר כמו זו שלפני המלחמה. שוב לא הייתה זו עיר מעורבת גם הלכה וגם למעשה ללא אח ורע במציאות הארצישראלית. פרופ' מוטי גולני משוחח עם ד"ר מחמוד יזבק, ראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת חיפה, על מה שארע לאוכלוסיה הערבית בעיר ב-1948. השיחה ראשיתה במאקרו של הטרגדיה הפלסטינית בחיפה והמשכה בסיפורם הנוגע ללב של שני בתים בעיר. שני בתים, שתי משפחות ודיירים רבים שסיפורם הוא סיפורה של חיפה.
(המשך…)

האביב הערבי – משמעויות והשלכות

יום שני, ינואר 30th, 2012

מה המשמעויות של המהפכות בעולם הערבי והאם נכון לכנותם "אביב ערבי"? מה הוא הפרצוף של אותן מדינות: הצעירים שמוכנים להלחם על זכותם לדמוקרטיה או המפלגות האסלאמיסטיות שזכו לכוח רב בבחירות? פרופ' בני מילר מארח את פרופ' אלי פודה מהחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית. תאריך צילום: ינואר 2012.
(המשך…)

מחאה ומהפכה במזרח התיכון

יום רביעי, ינואר 11th, 2012

הרצאתו של פרופ' עוזי רבי באסכולות, האוניברסיטה הפתוחה
(המשך…)

האביב הערבי ונסיגת ארה"ב מעיראק

יום שני, ינואר 2nd, 2012

לאחר תשע שנים של לחימה קשה ומורכבת סיימה לאחרונה ארה"ב השלימה לאחרונה את תהליך הנסיגה מעיראק. באיזו מידה יכולה עיראק להמשיך ולהתקיים כמסגרת מדינית אחת? פרופ' בני מילר משוחח עם פרופ' אמציה ברעם, ראש המרכז לחקר עיראק באוניברסיטת חיפה, על ההשלכות השונות של המעורבות האמריקאית באזור, על מעמד ארה"ב במזרח התיכון ועל עתיד הדמוקרטיה בעיראק.
(המשך…)

דורות של מרי: סטודנטים ואוניברסיטאות במזרח התיכון

יום חמישי, יולי 7th, 2011

הרצאה של פרופ' חגי ארליך, אוניברסיטת תל-אביב והאוניברסיטה הפתוחה.
(המשך…)

מלחמת האסלאם במערב: מיתוס ומציאות

יום ראשון, יולי 3rd, 2011

מרצה: פרופ' שמעון שמיר, דברי פתיחה: פרופ' שלמה בידרמן, מתוך סדרת הרצאות "בכור המהפכה" לזכרו של פרופ' אהרון קציר.
(המשך…)

יום עיון בעקבות הצעת החוק לאיסור ציון הנכבה

יום שלישי, מרץ 15th, 2011

יום עיון שנערך מטעם "פסיכואקטיב"- אנשי בריאות הנפש למען זכויות האדם, באוניברסיטת תל אביב בתאריך 21.2.10.
(המשך…)

מהפכת היסמין, מהפכת הלוטוס ו"אפקט הדומינו" בעולם הערבי

יום רביעי, פברואר 16th, 2011

על השינויים המתחוללים לאחרונה במזרח התיכון.
(המשך…)

שיטור המפרץ: המעורבות האיראנית במרד ט'פאר 1973-1975

יום שני, דצמבר 27th, 2010

ד"ר סולי שאהוור, ראש מרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה על הגורמים והסיבות שהובילו למרד ט'פאר.
(המשך…)

ימי המנדט בפרספקטיבה ערבית

יום שישי, דצמבר 17th, 2010

ד"ר מחמוד יזבק מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת חיפה מנסה להבין מחדש ממבט פלסטיני של ימינו את ההתרחשויות של שנת 1948.
(המשך…)

מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף

יום שלישי, דצמבר 7th, 2010

איך תראה המלחמה הבאה? מה ייחשב תבוסה ומה ייחשב ניצחון? מה הלקחים שהפיק צה"ל בעקבות מלחמת לבנון השנייה? אלוף פיקוד הצפון גדי אייזנקוט, אלוף פיקוד העורף יאיר גולן וראש המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה ד"ר דן שיפטן בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה.
(המשך…)