הרצאתה של פרופ' רחל אליאור, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
החלומות בעולם העתיק נחשבו למקור ידע מקודש, מהימן ובעל סמכות אשר מקורו בגילוי אלוהי מחוץ לישותו של החולם. החלומות נתפסו בדרך כלל כאמצעי תקשורת ראשון במעלה עם עולמות עליונים וכגילוי של עובדות אובייקטיביות בעלות משמעות עמוקה, העשוי לגלות לחולם את הצפון לו בעתיד ולחשוף בפניו אירועים בעלי חשיבות מכרעת לעתידו ולעתיד משפחתו, הקשורים בממד אלוהי נעלם ובהיסטוריה ידועה מראש.
לעומת זאת במציאות המודרנית יוחד לחלומות מקום מרכזי בהבנת ההתנהגות האנושית, מאחר שהחלום נתפס כמשקף את חייו הפנימיים של החולם ולא את העולם שמעבר לו. החלום, כידוע, נחשב בעידן המודרני כרב משמעות בחשיפת עברו של החולם ובגילוי העצמי הנחשף בחלום.
ההרצאה תעסוק בחלומות המשקפים מרחבי תודעה המתרקמים מעבר לגבולות הנודעים בעולם החושים, ובדרך בה הפרשנות התרבותית של תופעות אלה, שנוצרה בעולם המסורתי מהעת העתיקה ועד לראשית העידן המודרני, עשתה שימוש יוצר בחלומות, מכאן, ובדיבוקים, מכאן, בהרחבת מממדי הידע ואופקי התודעה הפתוחים בפני בן אנוש. אופקים חדשים אלה, אשר גילו לחולמים ידע בעל משמעות על העתיד (חלום), או חשפו סודות נסתרים מן העבר (דיבוק) היו תלויים בפריצת גבולות הזמן והמקום, הנפתחים בפני בן אנוש בעולם החלומות, המגלה את העתיד, בפני החולם המאמין במקורו האלוהי של החלום, ובעולם המתים, החושף את סודות העבר המושתק, בפני אחוז הדיבוק ושומעי דברו.
לצד העיון בהבדל בין תופעת החלום בעולם העתיק שלכאורה מתרכזת בראש וראשונה בחשיפת העתיד או האלוהי או הנעלם, לבין התפישה הפרוידיאנית הרואה בחלום כלי להגיע לחשיפת העבר או העצמי, נדון בממד הזמן הייחודי לחוויית הלא מודע, המעמיד בפנינו זמניות אחרת שאיננה כפופה לחוקיות הרגילה של העבר, ההווה והעתיד, המשותפת לחולמים ולאחוזי דיבוק.
הדיבוק, בדומה לחלום הפורץ את גבולות הזמן והמקום ביחס לעתיד, הוא תופעה החוצה את גבולות הזמן והמקום ביחס לעבר, שכן דיבוק הוא הפרעה שבה מתרחשת פלישה של העבר, בדמות קול מעולם המתים, להווה חסר שליטה, שבו רוח מת (קול זר) משתלטת על אדם חי (גוף מוכר) ומדברת מגרונו בשם עולם המתים, על הנסתר מידיעת החיים.
ההרצאה תעסוק במידע הנגלה בדברי חולמים ואחוזי דיבוק, שמן הנמנע להתווכח עמו, ובמשמעותו ההיסטורית בהקשרים תרבותיים שונים.
(המשך…)
Archive for the ‘דת’ Category
'כחלום יעוף וכדיבוק יאחז' – על פריצת גבולות עולם החושים בחלומות ודיבוקים בישראל ובעמים
יום רביעי, נובמבר 6th, 2013"והנה אופן אחד בארץ": נשמות ומלאכים – היררכיה, גילוי סודות וטרנספורמציה
יום ראשון, אוגוסט 11th, 2013הרצאתו של ד"ר יועד קדרי, אוניברסיטת בן-גוריון
(המשך…)
שולחן עגול: דתיים בפוליטיקה – יחד או לחוד?
יום שני, ינואר 14th, 2013בצד שימור כוחן וצמיחתן של המפלגות הדתיות והחרדיות, בולטת מגמת הגידול במספר חברי הכנסת הדתיים הנבחרים מטעם המפלגות הלא מגזריות. דתיים רבים, ואפילו חרדים, מעדיפים להצביע למפלגות כלליות. בהדרגה מתפתחת תחרות קשה על הקול הדתי ועל הקול החרדי בין שני סוגי המפלגות. האם יש סיבות עומק לשימור דרכי התארגנותו הפוליטית הנפרדת של ציבור זה?
ביום יום רביעי, כ' בטבת תשע"ג, 2 בינואר 2013, התקיים בפורום השולחן העגול ע"ש גורג' שולץ דיון בנושא בהנחייתה של סיוון רהב-מאיר.
(המשך…)
שבתאים, חסידים ומתנגדים והנהגת הקהילה היהודית במאה ה-18
יום חמישי, ינואר 3rd, 2013הרצאתה של פרופ' רחל אליאור, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: ההרצאה תעסוק בנסיבות ההיסטוריות המשבריות שהביאו לצמיחת השבתאות בשליש האחרון של המאה השבע-עשרה, ולצמיחת החסידות בשליש השני של המאה השמונה-עשרה ובמקומה המכריע של הקבלה המשיחית בהתפשטות תנועות אלה. הדיון יכלול הערכה חדשה על יחסי שבתאים ומתנגדים לאור המשיחיות הקבלית השבתאית והארה חדשה על יחסי חסידים ומתנגדים לאור החשד בשבתאות שהטיחו המתנגדים המחרימים בחסידים המוחרמים. עוד תוצע זווית ראייה חדשה על המניעים שעמדו מאחורי החרמות שהטילה ההנהגה הרבנית הנודעת בשם מתנגדים, על חוגי המקובלים-השבתאים והחסידים במאה השמונה-עשרה.
ההרצאה תעסוק בבעש"ט ובבני דורו שעמדו במוקד המחלוקת במאה השמונה-עשרה: ברוכיה רוסו, ר' נחמיה חיון, ר' לייב פרוסניץ, ר' יהונתן אייבשיץ, ר' יעקב יהושע פאלק, ר' יעקב עמדן, ר' חיים רפפורט, יעקב פראנק ומנהיגי ועד ארבע ארצות ר' יצחק מביאלי, ר' אברהם יוסקעס מליסא, ר' אברהם הכהן מזאמושט וברוך בן דוד מביאלי.
30/12/2012
(המשך…)
סוף העולמות וסוף העולם בקבלה
יום שלישי, דצמבר 25th, 2012הרצאתו של ד"ר אבריאל בר־לבב, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה, בנושא "סוף העולמות וסוף העולם בקבלה", במסגרת יום עיון בנושא "מחר סוף העולם (…לפי לוח השנה של המאיה)" באוניברסיטה הפתוחה
20/12/2012
(המשך…)
מהישרדות להתבססות: תמורות בחברה החרדית בישראל ובחִקרה
יום רביעי, נובמבר 28th, 2012ערב עיון במכון ון ליר, לרגל צאת הספר 'מהשרדות להתבססות'
משתתפים: סיון רהב מאיר, ד"ר נרי הורוביץ, ד"ר לטם פרי–חזן, ד"ר נסים ליאון, פרופ' קימי קפלן
22/11/12
(המשך…)
הנכחת הרבי מלובביץ' בחב"ד המשיחית
יום ראשון, נובמבר 18th, 2012הרצאתו של פרופ' יורם בילו במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית
תקציר: ההתלהבות המשיחית שעורר רבי מנחם מנדל שניאורסון (1902- 1994), האדמו"ר השביעי הכריזמטי של תנועת חב"ד, לא שככה עם פטירתו. במוקד מחקרי ניצבים החסידים המכונים משיחיסטים, המאמינים כי הרבי, מלך המשיח, חי וקיים בביתו שבברוקלין וכי התגלותו צפויה בקרוב ממש.
בהרצאתי אציג את ערכת הכלים התרבותית, הצומחת מתוך האקולוגיה המשיחית בחב"ד, המאפשרת לחסידים לכתוב לרבי, לחוש בקרבתו ואף לראות אותו מדי פעם. אנסה להראות כיצד השילוב של טכנולוגיה ויזואלית מתוחכמת עם תורה מיסטית מאפשר להנכיח רבי וירטואלי, נגיש, נראה ורב-ייצוגים.
בצד היתרונות, אעמוד גם על הסכנות לאחדות התנועה הטמונות ברבי וירטואלי ומבוזר.
11/11/2012
(המשך…)
מדוע ירושלים? הר הבית בראי האמנות האסלאמית
יום רביעי, אוקטובר 17th, 2012הרצאתה של פרופ' רחל מילשטיין, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: במאה הראשונה לאסלאם, בסוף המאה השביעית לספה"נ, תוכננה הקמתו של מרכז דתי מרכזי ומפואר על מתחם הר הבית בירושלים. בתחילה הוקם מבנה כיפת הסלע, ואחריו, בראשית המאה השמינית לספה"נ, נוספו לו מסגד גדול לתפילה בציבור ומבני ממשל מפוארים מדרום למתחם.
מדוע נבנו כל אלו בירושלים, בשעה שעיר הבירה אז הייתה דמשק? מה משמעותה של כיפת הסלע, בעלת הצורה המתומנת ועיטורי הפסיפס המרהיבים? מדוע היה שמה הרשמי הראשון של ירושלים "איליא" ואחר-כך "אל-קודס"? מדוע נהרו אליה צליינים גם לאחר שמרכזי השלטון האסלאמי עברו מזרחה, לעיראק ואיראן, מה גרם לאצולה הממלוכית לבנות בתים ומוסדות בירושלים, ומה הטעם להשקעה העות'מאנית בחומות העיר ובהר הבית? במילים אחרות – מה הייתה משמעותה של ירושלים לאורך ההיסטוריה של עולם האסלאם?
תשובות לשאלות שהצגנו כאן ניתן לחפש בין השורות של טקסטים כתובים, אך לא תמיד נמצאים כאלו בידי החוקרים, וגם הטקסטים הקיימים נגועים לעיתים במגמתיות או שכחה. על-כן תסתמך הרצאתנו על מקור נוסף — האמנות החזותית בתור עדות היסטורית. בשיטה זו נבדוק מה מספרים האתרים הירושלמיים עצמם, ומה מוסיפים לידיעתנו תיאורים מצוירים של הר-הבית ואתריו. כמו בכל עניין חברתי והיסטורי, נראה כיצד אמונות דתיות ואינטרסים פוליטיים, דת רשמית ואמונות עממיות מעורבים זה בזה בתהליך היצירה של ערכים תרבותיים, וניווכח עד כמה היו שלוש הדתות המונותיאיסטיות קרובות זו לזו.
15/04/2012
(המשך…)
הזהות האתנית הישראלית בתקופת המקרא
יום רביעי, ספטמבר 5th, 2012הרצאתו של פרופ' אבי פאוסט, במסגרת ערב פתוח של המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה של אוניברסיטת בר-אילן, שנערך ב-19 ביוני 2012.
(המשך…)
נרטיבים של זהות יהודית בסדרה 'סרוגים'
יום שני, יולי 9th, 2012הרצאתו של גל שחם, אוניברסיטת תל אביב והמכללה האקדמית ספיר.
26.1.2011
(המשך…)
מה עובר על הציונות הדתית?
יום רביעי, יוני 13th, 2012הרצאתו של הרב יובל שרלו
21.5.2012
(המשך…)
עליית האחים המוסלמים
יום רביעי, יוני 13th, 2012הרצאתו של ד"ר אוריה שביט
30.5.2012
(המשך…)
תנועות דתיות/רוחניות חדשות בישראל
יום רביעי, יוני 6th, 2012מושב שלישי מתוך יום עיון בנושא 'היבטים פוליטיים, חברתיים והיסטוריים של העידן החדש בישראל'
יובל הררי, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב, יו"ר
שי פררו, אוניברסיטת תל־אביב, צעד קדימה, שני צעדים אחורה: על הדיון בשאלות של ארגון וייצוג פוליטי בקהילה הפגאנית בישראל
יועד קדרי, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב, מנפילים לחוצנים: גלגולו של מיתוס קדום בעידן החדש
3 במאי 2012
(המשך…)
האתיקה הרפואית לפי האסלאם
יום חמישי, מאי 24th, 201220% מהאוכלוסיה היא ערבית, ומתוכה כ – 80% מוסלמים. קאסם בדארנה, מנהל עמותת אל-חאג' לבריאות ומורשת מדבר על גורמי הסיכון באוכלוסיה זו, על האמונה שמשפיעה על הטיפול הרפואי ועוד.
(המשך…)
למדנות אורתודוקסית, ליטאית וחסידית
יום שלישי, מאי 15th, 2012מתוך המושב השני של הכנס הבינלאומי על למדנות יהודית של מכון ון ליר.
יו"ר: דפנה שרייבר
דוברים:
תמיר גרנות, בין למדנות חסידית ללמדנות ליטאית בזמננו: מתודה ואידיאולוגיה במשנת האדמו"ר ר' יקותיאל יהודה הלברשטם מצאנז–קלויזנבורג
חננאל מאק, ר' דוד לוריא: למדן ליטאי בעקבות הגר"א
יצחק הרשקוביץ, הפוסק הלמדן: שני מודלים של הכנסת הלמדנות להיכל ההלכה
(המשך…)
אַמָתו של רבי: כוחן ההלכתי של החלטות אמיצות
יום שני, מאי 14th, 2012הרצאתה של מקבלת תואר דוקטור לשם כבוד לשנת תשע"ב מאוניברסיטת בר-אילן, אשת ההלכה מלכה פיוטרקובסקי.
9.5.2012
(המשך…)
האם יש היתכנות פוליטית לגיוס נרחב של חרדים לצה"ל?
יום רביעי, מאי 9th, 2012מרצה: ח"כ זאב אלקין, יו"ר הקואליציה, במסגרת כנס 'חוק טל' – לאן?' שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS
3.5.12
(המשך…)
דת ולאומיות בסכסוך הפנים פלסטיני
יום ראשון, מאי 6th, 2012כיצד מתבטא המאבק הפנים פלסטיני בין חמאס לפת"ח בזירה האינטרנטית. עידו זלקוביץ' מהחוג להיסטוריה של המזה"ת ומרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה על מלחמת הרשת בין הארגונים.
אפריל 2011
(המשך…)
שורשיה של האנטישמיות הערבית/אסלאמית
יום ראשון, מאי 6th, 2012האם האנטישמיות ושנאת יהודים טבועה במהות האסלאם עצמו או שהיא תולדה של הסכסוך היהודי-ערבי? ד"ר אסתר ובמן מהמכון לחקר האנטישמיות והגזענות ע"ש סטפן רוט ומרכז דיין באוניברסיטת תל אביב על שורשי האנטישמיות המוסלמית.
אפריל 2011
(המשך…)
תמורות בחברה החרדית
יום רביעי, מרץ 21st, 2012פורום בנושא: "תמורות בחברה החרדית", מרצה: ח"כ חיים אמסלם, יו"ר תנועת עם שלם.
20.3.2012
(המשך…)