Archive for the ‘פרהיסטוריה’ Category

מלחמה ושלום: ניאנדרטלים ואדם מודרני בארץ-ישראל

יום רביעי, נובמבר 6th, 2013

הרצאתה של פרופ' אראלה חוברס, במסגרת אירועי 'איינשטיין בעזה' – הרצאות של מיטב המרצים באוניברסיטה העברית והופעות חיות
01/11/2013
(המשך…)

התפשטות אוכלוסיות במהלך האבולוציה האנושית

יום שני, מאי 20th, 2013

מרצה: פרופ' עופר בר יוסף, אוניברסיטת הרווארד, ארצות הברית
דברי פתיחה: פרופ' תמר דיין, המחלקה לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב
מתוך סדרת הרצאות "בכור המהפכה" של אוניברסיטת תל אביב לזכרו של פרופ' אהרון קציר
19.5.13
(המשך…)

ראשית כדור הארץ: היכן הוא נוצר וכיצד?

יום חמישי, אוקטובר 25th, 2012

הרצאתו של פרופ' שמואל מרקו, החוג לגיאופיזיקה ולמדעים פלנטריים, אוניברסיטת תל-אביב, במסגרת סדרת הרצאות 'צהרי יום ד'.
ממה מורכב כדור הארץ? מה המבנה שלו? מה היה בראשית ימיו ואיך התרחשה ההתפתחות בזמן? מהם התהליכים והכוחות המניעים אותם? מה מאפשר חיים דווקא בכדור הארץ?
24.10.12
(המשך…)

על חזותם של מאובנים הנמצאים ב'מחצית הדרך' אל האדם

יום שלישי, ספטמבר 4th, 2012

הרצאתו של פרופ' יואל רק, אוניברסיטת תל-אביב.
בשנות השבעים של המאה העשרים חל מהפך בדרך בה נתפסה ההיסטוריה האבולוציונית של האדם. תגליות מתחום הביוכימיה ולאחר מכן מתחום הביולוגיה המולקולרית, הצביעו על כך שהשיפנזה, לא רק שהוא-הוא קרובנו המידי, אלא שקרבתו של זה אל האדם גדולה אף מקרבתו אל הגורילה והאורנג אוטנג. קרבה כה הדוקה יש לה, בהכרח, משמעות לגבי אורך הזמן שעבר מאז הפיצול, שכן שני הדברים קשורים בקשר הדוק. תקפותו של "השעון המולקולרי", רעיון שפותח גם הוא באותם ימים, איפשר להציע לראשונה תאריך למועדה של אותה התפצלות; 5-7 מיליון שנה, אירוע שבמונחים גיאולוגיים קרה רק אתמול.
במקביל, הלך רקורד המאובנים וגדל בהתמדה, פרי מאמצים גדולים. מין אחד שנתגלה בצפון אתיופיה, מהווה את גולת הכותרת של תעוד האבולוציה של האדם: אוסתרלופיתקוס אפרנסיס. מין מאובן זה הוא שעטנז מופלא של תכונות האדם והקוף. לאחרונה, לאחר שנתגלתה גם גולגלתו, התברר כי יש בו משום תמיכה מושלמת לא רק ברעיון המקובל של התפתחות האדם מן הקוף, אלא גם אישוש להצעותיהם של הכימאים והביולוגים המולקולריים, הן לגבי קירבתו הגדולה לשימפנזה והן לגבי לוח הזמנים של אירועים אלו. סיפור גילויים של מאובנים אלו (ובמיוחד סיפור מציאתה של הגולגולת ברבדים מהתקופה הקריטית של למעלה משלושה מיליון שנה) ומשמעותם לגבי הידוע לנו כיום על אבולוציית האדם הוא נושאה המרכזי של ההרצאה.
29/11/2010
(המשך…)

האבולוציה האנושית

יום ראשון, יוני 19th, 2011

סדרת הרצאות מאת פרופ' יואל רק מהחוג לאנטומיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב.
(המשך…)

היציאה מאפריקה וביטוייה בעמק הירדן העליון

יום ראשון, יוני 19th, 2011

הרצאתה של פרופ' נעמה גורן-ענבר, המכון הארכיאולוגי של האוניברסיטה העברית, על יציאת ההומינידים מאפריקה.

תקציר ההרצאה: היציאה מאפריקה מעלה שאלות רבות המתייחסות להתפתחות המין האנושי. אחת הסוגיות המרכזיות דנה ביכולות ההתאמה של יצורי האנוש (הומינידים) לסביבה שונה מזו שבה התפתחו באפריקה. ביסודה של ההישרדות מונחות יכולות הקיום (תזונה), הטכנולוגיה, המרקם החברתי והתרבות של החבורות הקדומות ב"מסדרון הלבנטיני". בהרצאה יוצגו עדויות בין-תחומיות הזורעות אור על מהותה של הסביבה הקדומה בצפון עמק הירדן – בעמק החולה, ואשר מקורן בחפירות האתר האשלי של גשר בנות-יעקב (לפני כשלושת רבעי מיליון שנה). התאמתם והישרדותם של הקדמונים בעמק הירדן תידון בעזרת שיחזור הנוף, הצמחייה ועולם החי. עיקרי ניתוח הממצאים הפרהיסטוריים לחופו של אגם החולה הקדמון יוצגו ואלו מורים על דגם התיישבות אחיד וממושך בעמק הירדן העליון. מסקנות המחקר מורות על יכולת הישרדות גבוהה ואף מסבירות כיצד ההתאמה לנוף הים – תיכוני הקדום הביאה בעקבותיה להתפשטות מ"המסדרון הלבנטיני" לאזורים גיאוגרפיים אחרים של "העולם העתיק".
(המשך…)