Archive for the ‘היסטוריה’ Category

'כחלום יעוף וכדיבוק יאחז' – על פריצת גבולות עולם החושים בחלומות ודיבוקים בישראל ובעמים

יום רביעי, נובמבר 6th, 2013

הרצאתה של פרופ' רחל אליאור, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
החלומות בעולם העתיק נחשבו למקור ידע מקודש, מהימן ובעל סמכות אשר מקורו בגילוי אלוהי מחוץ לישותו של החולם. החלומות נתפסו בדרך כלל כאמצעי תקשורת ראשון במעלה עם עולמות עליונים וכגילוי של עובדות אובייקטיביות בעלות משמעות עמוקה, העשוי לגלות לחולם את הצפון לו בעתיד ולחשוף בפניו אירועים בעלי חשיבות מכרעת לעתידו ולעתיד משפחתו, הקשורים בממד אלוהי נעלם ובהיסטוריה ידועה מראש.
לעומת זאת במציאות המודרנית יוחד לחלומות מקום מרכזי בהבנת ההתנהגות האנושית, מאחר שהחלום נתפס כמשקף את חייו הפנימיים של החולם ולא את העולם שמעבר לו. החלום, כידוע, נחשב בעידן המודרני כרב משמעות בחשיפת עברו של החולם ובגילוי העצמי הנחשף בחלום.
ההרצאה תעסוק בחלומות המשקפים מרחבי תודעה המתרקמים מעבר לגבולות הנודעים בעולם החושים, ובדרך בה הפרשנות התרבותית של תופעות אלה, שנוצרה בעולם המסורתי מהעת העתיקה ועד לראשית העידן המודרני, עשתה שימוש יוצר בחלומות, מכאן, ובדיבוקים, מכאן, בהרחבת מממדי הידע ואופקי התודעה הפתוחים בפני בן אנוש. אופקים חדשים אלה, אשר גילו לחולמים ידע בעל משמעות על העתיד (חלום), או חשפו סודות נסתרים מן העבר (דיבוק) היו תלויים בפריצת גבולות הזמן והמקום, הנפתחים בפני בן אנוש בעולם החלומות, המגלה את העתיד, בפני החולם המאמין במקורו האלוהי של החלום, ובעולם המתים, החושף את סודות העבר המושתק, בפני אחוז הדיבוק ושומעי דברו.
לצד העיון בהבדל בין תופעת החלום בעולם העתיק שלכאורה מתרכזת בראש וראשונה בחשיפת העתיד או האלוהי או הנעלם, לבין התפישה הפרוידיאנית הרואה בחלום כלי להגיע לחשיפת העבר או העצמי, נדון בממד הזמן הייחודי לחוויית הלא מודע, המעמיד בפנינו זמניות אחרת שאיננה כפופה לחוקיות הרגילה של העבר, ההווה והעתיד, המשותפת לחולמים ולאחוזי דיבוק.
הדיבוק, בדומה לחלום הפורץ את גבולות הזמן והמקום ביחס לעתיד, הוא תופעה החוצה את גבולות הזמן והמקום ביחס לעבר, שכן דיבוק הוא הפרעה שבה מתרחשת פלישה של העבר, בדמות קול מעולם המתים, להווה חסר שליטה, שבו רוח מת (קול זר) משתלטת על אדם חי (גוף מוכר) ומדברת מגרונו בשם עולם המתים, על הנסתר מידיעת החיים.
ההרצאה תעסוק במידע הנגלה בדברי חולמים ואחוזי דיבוק, שמן הנמנע להתווכח עמו, ובמשמעותו ההיסטורית בהקשרים תרבותיים שונים.
(המשך…)

בריאות עולים ומהגרים

יום שני, יוני 17th, 2013

דיון בשני פרקים על המדיניות הישראלית בנוגע לבריאות עולים ומהגרים (השפעת ארצות המוצא על הגדרת המצב הבריאותי של העולה, בדיקות וטיפולי-מנע שגרתיים וכד'), תוך התמקדות בתקופה שקדמה לקום המדינה.
יולי 2006

משתתפים:
ד"ר נדב דוידוביץ'
ד"ר רקפת זלשיק
פרופ' רפאל פלק
ד"ר אורית רוזין
(המשך…)

התפשטות אוכלוסיות במהלך האבולוציה האנושית

יום שני, מאי 20th, 2013

מרצה: פרופ' עופר בר יוסף, אוניברסיטת הרווארד, ארצות הברית
דברי פתיחה: פרופ' תמר דיין, המחלקה לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב
מתוך סדרת הרצאות "בכור המהפכה" של אוניברסיטת תל אביב לזכרו של פרופ' אהרון קציר
19.5.13
(המשך…)

מי אתה הורדוס? גילויים חדשים מארמונות הורדוס על יהדותו חצר מלכותו

יום שני, מאי 20th, 2013

הרצאתו של פרופ' איל רגב מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל ואריכאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.
מתוך יום פתוח ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה שנערך ב-10 במאי 2013 באוניברסיטת בר-אילן.
(המשך…)

גילוי האש באתר הפרהיסטורי גשר בנות יעקב

יום שני, מאי 20th, 2013

הרצאתה של ד"ר נירה אלפסראון מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל ואריכאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.
מתוך יום פתוח ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה שנערך ב-10 במאי 2013 באוניברסיטת בר-אילן.
(המשך…)

מבצע אנטבה – מהתכנון הראשוני ועד לפריצה לטרמינל

יום שבת, מאי 4th, 2013

מרצה: אל"מ (מיל') מוקי בצר
מתוך יום עיון "דרך הנשר בשמים 2013" ביוזמה משותפת של חיל האוויר, מכון פישר, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, אוניברסיטת תל אביב, החברה להגנת הטבע וקרן הדוכיפת
האירוע הופק ע"י פרופ' יוסי לשם ונערך באוניברסיטת תל אביב
29/04/13
(המשך…)

מגב אל גב לפנים מול פנים: גישה שונה בתכנון אזורי גבול

יום רביעי, אפריל 17th, 2013

הרצאתו של פרופ' ראסם ח'מאיסי, החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה, אוניברסיטת חיפה, בנושא "מגב אל גב לפנים מול פנים: גישה שונה בתכנון אזורי גבול", במסגרת יום עיון בנושא "גבולות" לזכרו של זאב סוקר ז"ל באוניברסיטה הפתוחה
(המשך…)

זמן אשה

יום רביעי, מרץ 6th, 2013

פרופ' אדיר כהן מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה משוחח עם פרופ' עליזה שנהר לרגל צאת ספרה "זמן אשה" על דמותן של הנשים במקרא, במדרש ובספרות העברית החדשה.
מרץ 2008
(המשך…)

מניוטון עד איינשטיין – קורס

יום שני, מרץ 4th, 2013

סדרת הרצאות של פרופ' חנוך גוטפרוינד במסגרת תכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס יעסוק במושגים בסיסיים של המכניקה (כמו מסה ותנועה, כוח ואנרגיה, חוקי ניוטון,תורת הכבידה…), של חשמל ומגנטיות (כמו שדות אלקטרומגנטיים, קרינה אלקטרומגנטית, מהות האור, …) ושל התרמודינאמיקה (טמפרטורה, חום ואנטרופיה, חוקי התרמודינמיקה, תורת הגזים הקינטית, מושגים במכניקה סטטיסטית….). הקורס יהווה מסע היסטורי של רעיונות, תפישות עולם וויכוחים גדולים. הוא יבהיר את הקשיים והסתירות של הפיסיקה הקלאסית בשלהי המאה התשע-עשרה וראשית המאה העשרים. הפרק האחרון יראה כיצד איינשטיין יישב את כל הקשיים והסתירות האלה והניח את היסודות לפיסיקה המודרנית.
(המשך…)

היסטוריה ושינויי אקלים – קורס

יום ראשון, מרץ 3rd, 2013

סדרת הרצאות של פרופ' רוני אלנבלום במסגרת תכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס יעסוק בהשפעת שינויי האקלים על ההיסטוריה. חלקו הראשון יוקדש לתורות דטרמיניסטיות שהיו מקובלות בעבר ונדחו, להבדלי ההשקפה בין מדעי הטבע והמדעים ההיסטוריים והארכיאולוגיים בעניין חשיבות האקלים בהיסטוריה. בהמשך ננתח את "תקופת החום הימי ביניימית" תקופה ששינויי האקלים שהתרחשו בה ותהליכי הדומינו שבאו בעקבותיהם תועדו בצורה מקיפה הן בתעודות ההיסטורית והן בממצאים הארכאולוגיים התומכים בצורה חד משמעית בעדויות העולות מן העדויות ההיסטוריות. נבחן שאלות כמו טווח ההשפעה של שינוי אקלימי, דרכי ההשפעה של האקלים, משך השינוי ואופיו. הממצאים ייבדקו באירוע אקלימי היסטורי אחר, זה שהתרחש בתקופת המעבר בין הברונזה המאוחרת לתקופת הברזל. גם שם נבחן את טווח ההשפעה של שינויי האקלים, ננתח את התפתחותם ואת תוצאותיהם העולות מן הממצאים הארכאולוגיים.
(המשך…)

ארצות הברית: מעלייה לשקיעה?

יום רביעי, פברואר 27th, 2013

הרצאתו של פרופ' אייל נווה, החוג להיסטוריה כללית בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל-אביב.
מתוך סדרת הרצאות בנושא 'ארצות הברית של אמריקה – מעלייה לשקיעה?', אוניברסיטת תל אביב
(המשך…)

אוצר גנוז

יום רביעי, פברואר 13th, 2013

מהי הגניזה הקהירית ומה ניתן ללמוד ממנה? פרופ' אפרים לב מאוניברסיטת חיפה חוקר את ההיסטוריה של הרפואה על פי כתבי הגניזה משוחח עם פרופ' סטפן רייף, שעמד בראש היחידה לחקר הגניזה הקהירית בקיימברידג' וחוקר תפילה אשר הגניזה משמשת לו כמקור עיקרי. בתוכנית יעלו שאלות הקשורות להיסטוריה של העם היהודי בכלל ובארצות האסלאם בפרט.
ינואר 2013
(המשך…)

על בתי המרזח של המערב הפרוע ועל ההיסטוריה של האלכוהול בארה"ב

יום רביעי, ינואר 23rd, 2013

הרצאתה של ד"ר פנינה לוי, מרצה בחוג להסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן, במסגרת סדרת הרצאות WIZE, בהרצאה משכרת על בתי המרזח של המערב הפרוע ועל ההסטוריה של האלכוהול בארה"ב.
ההרצאה התקיימה בסטורג', 12.01.2013
(המשך…)

קווי יסוד לתולדות ישראל בתקופת המקרא

יום חמישי, ינואר 17th, 2013

הרצאתו של ד"ר יגאל לוין מהמחלקה לתולדות ישראל באוניברסיטת בר-אילן.
13.11.2012
(המשך…)

מוסדות, אמונות וצמיחה כלכלית: פרדוקס היסטורי?

יום רביעי, ינואר 16th, 2013

פרופ' יואל מוקיר מאוניברסיטת נורת'ווסטרן ואוניברסיטת תל-אביב, בהרצאה המרכזית שניתנה באוניברסיטת בר-אילן, במסגרת הכנס השנתי הראשון של האגודה הישראלית להיסטוריה כלכלית.
12.12.2012
(המשך…)

שבתאים, חסידים ומתנגדים והנהגת הקהילה היהודית במאה ה-18

יום חמישי, ינואר 3rd, 2013

הרצאתה של פרופ' רחל אליאור, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: ההרצאה תעסוק בנסיבות ההיסטוריות המשבריות שהביאו לצמיחת השבתאות בשליש האחרון של המאה השבע-עשרה, ולצמיחת החסידות בשליש השני של המאה השמונה-עשרה ובמקומה המכריע של הקבלה המשיחית בהתפשטות תנועות אלה. הדיון יכלול הערכה חדשה על יחסי שבתאים ומתנגדים לאור המשיחיות הקבלית השבתאית והארה חדשה על יחסי חסידים ומתנגדים לאור החשד בשבתאות שהטיחו המתנגדים המחרימים בחסידים המוחרמים. עוד תוצע זווית ראייה חדשה על המניעים שעמדו מאחורי החרמות שהטילה ההנהגה הרבנית הנודעת בשם מתנגדים, על חוגי המקובלים-השבתאים והחסידים במאה השמונה-עשרה.
ההרצאה תעסוק בבעש"ט ובבני דורו שעמדו במוקד המחלוקת במאה השמונה-עשרה: ברוכיה רוסו, ר' נחמיה חיון, ר' לייב פרוסניץ, ר' יהונתן אייבשיץ, ר' יעקב יהושע פאלק, ר' יעקב עמדן, ר' חיים רפפורט, יעקב פראנק ומנהיגי ועד ארבע ארצות ר' יצחק מביאלי, ר' אברהם יוסקעס מליסא, ר' אברהם הכהן מזאמושט וברוך בן דוד מביאלי.
30/12/2012
(המשך…)

"העצמי" בבראשית רבה לאור הפילוסופיה ההלניסטית

יום חמישי, ינואר 3rd, 2013

הרצאתה של פרופ' מארן נייהוף, האוניברסיטה העברית בירושלים
(המשך…)

סוף העולמות וסוף העולם בקבלה

יום שלישי, דצמבר 25th, 2012

הרצאתו של ד"ר אבריאל בר־לבב, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה, בנושא "סוף העולמות וסוף העולם בקבלה", במסגרת יום עיון בנושא "מחר סוף העולם (…לפי לוח השנה של המאיה)" באוניברסיטה הפתוחה
20/12/2012
(המשך…)

מהטמה גנדי והיהודים

יום שני, נובמבר 12th, 2012

הרצאתו של שמעון לב על מערכת היחסים בין מהטמה גנדי לאדריכל היהודי הרמן קלנבאך, יחסו של גנדי ליהדות, לציונות, לאנטישמיות.
המכון הבינלאומי למחשבת ישראל ע"ש גולדשטיין-גורן, אוניברסיטת בן-גוריון
(המשך…)

הולדת האוניברסיטה – חיי סטודנט בימי הביניים

יום ראשון, נובמבר 11th, 2012

מרצה: ד"ר ישראל שק
ההרצאה נערכה בפקולטה לכימיה, אוניברסיטת תל אביב
25.10.12
(המשך…)