Archive for ינואר, 2011

מדוע וכיצד מתפרקים החלבונים בתאים?

יום ראשון, ינואר 30th, 2011

חתן פרס נובל, פרופסור אברהם הרשקו מסביר על החלבונים בתאים.
(המשך…)

תמורות במושג גן עדן בתרבות היהודית ובמסורת העמים

יום שלישי, ינואר 25th, 2011

פרופ' רחל אליאור מהאוניברסיטה העברית בירושלים מדברת על גן עדן והתמורות שנעשו בו ביהדות ובדתות אחרות. ההרצאה ניתנה במסדרת סדרת הרצאות 'מדוע'.

תקציר ההרצאה:
`גן בעדן מקדם` (בראשית ב, ח – ג, כד), הוא המקום שבו מתחילה העלילה האנושית על פי המסורת המקראית ובו מוגדרים מושגי היסוד שלה הקשורים במעבר מטבע לתרבות ובהבחנה בין אל, אדם ועולם. בסיפור גן עדן, המתואר במסורת העתיקה כאתר מקודש המצוי מעבר לגבולות הזמן והמקום, נזכר לראשונה דיאלוג בין אל נצחי בורא לאדם נברא בן חלוף, שם נזכרת לראשונה החלוקה הארכיטיפית לאיש ואישה, ההבחנה בין תום לידיעה, בין ערום ללבוש, פקיחת העיניים בעקבות האכילה מעץ הדעת וההסתתרות, הכרוכה בבושה, אשמה ופחד, כמו ההבחנה הראשונית בין איסור והיתר, בין חטא ועונש, בין שולט לנשלט, ובין הנצחי והחולף. גן העדן, מקום ההתוודעות הראשוני לאל בורא ומצווה ולאדם נברא ומצוּוה, הפך במהלך הדורות למושג דיאלקטי הקשור בראשית האדם ובאחריתו, בגירוש האדם ובמקום מנוחתו, במושגי שכר ועונש, גמול וקידוש השם, נחמה ותקווה. לסיפור גן עדן נודע מקום מרכזי בהנמקה לסדר הפטריארכאלי שבו גברים שולטים על נשים בתוקף הקללה 'והוא ימשול בך' ומדירים אותן בשל קללה זו, הנגזרת מסיפור מיתי עתיק, ממוקדי הלימוד והסמכות, הדעת והמשפט הקשורים בכתבים מקודשים, מימי קדם ועד ימינו. לסיפור גן עדן נודע מקום מרכזי בהגדרת תבנית על זמנית של המקום המקודש הקשור בכרובים ובמרכבה – מקום הקושר בין גן עדן הנצחי והמקודש, למקדש על הר ציון, הוא הר הבית בעת העתיקה, שבו עמדה מרכבת הכרובים ובו נשמרו מעגליו הנצחיים של הזמן. מושגים אלה בגלגוליהם בתמורות ההיסטוריה הפכו כולם לתשתית תרבותית בעולמם של בני הדתות המונותיאיסטיות בהקשרים רבים הנפרשים בין ראשית החיים לאחריתם.
(המשך…)

ספרות ורפואה – נוספה הרצאתם של פרופ' נסים קלדרון וערן צור על יצירותיהם של אלתרמן וזך

יום שלישי, ינואר 25th, 2011

קישור לדף

המתמטיקה מתעוררת לחיים

יום ראשון, ינואר 23rd, 2011

ד"ר ורדה טלמון, גאולה סבר וצוות המרכז הארצי למורים למתמטיקה בחינוך העל יסודי מסבירים בהרצאה כיצד ניתן להכניס לשערי הכיתה המתמטית את המאה ה-21. בוחנים את השינויים שהמורים למתמטיקה חווים בימים אלה; שינוי תוכניות לימודים, התהוות קהילות מורים עמיתים ותלמידים, גישה פתוחה למידע, ידע ומשאבי הוראה ועוד.
(המשך…)

הגלוי והסמוי בהתנגשות בין נשים לדתיים בצבא

יום חמישי, ינואר 20th, 2011

הרצאתו של פרופ' יגיל לוי
(המשך…)

ספרות ורפואה – נוספה הרצאתה של פרופ' חמוטל בר-יוסף על הצלחה וכישלון בחייו של רופא על פי בולגקוב, צ'כוב וקפקא

יום רביעי, ינואר 19th, 2011

קישור לדף

השפעת פרויקט גנום האדם על הרפואה והחברה

יום שלישי, ינואר 18th, 2011

פרופ' בת-שבע כרם מהאוניברסיטה העברית בירושלים מדברת על מיפוי הגנום האנושי וחשיבותו.
תקציר ההרצאה:
במלאת עשור לסיום קריאת רצף גנום האדם חשוב להבין מה למדנו ממנו ומה השלכות הפרויקט על בריאות האדם. בהרצאה נסקור את מטרות הפרויקט ונתמקד בהשלכות הפרויקט על האפשרות לאתר את הבסיס הגנטי של מחלות מורשות, ביניהן מחלות שכיחות כגון סוכרת, השמנה, יתר לחץ דם וסרטן. ממצאים אלה בעלי חשיבות רבה לרפואה שכן הם רלוונטיים לפיתוח טיפולים חדשים והתאמתם לחולה הבודד (רפואה אישית). בהרצאה גם יידונו ההיבטים החברתיים והמוסריים הקשורים למידע הרב הצפון בגנום של כל אחד מאיתנו.
(המשך…)

קסם הביולוגיה – נוספה הרצאה 14

יום שני, ינואר 17th, 2011

קישור לדף

סיבים שקופים לאינפרא אדום ושימושיהם

יום ראשון, ינואר 16th, 2011

הרצאתו של פרופ' אברהם קציר במסגרת סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

עצמים זעירים ביקום ענקי

יום ראשון, ינואר 16th, 2011

הרצאתו של ד"ר נח ברוש מתוך סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

על תורת המיתרים וקוסמולוגיה

יום ראשון, ינואר 16th, 2011

פרופ' ניסן יצחקי מסביר בהרצאה על הקשר ההדוק בין מיתרים וקוסמולוגיה. ההרצאה ניתנה במסגרת סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש: תגליות ואתגרים

יום ראשון, ינואר 16th, 2011

הרצאתו של פרופ' צבי מזא"ה במסגרת סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

המרוץ לקראת ננומכניקה קוונטית

יום שבת, ינואר 15th, 2011

פרופ' רון ליפשיץ מדבר על החתלתול של שרדינגר והניסיונות להפכו מפרדוקס למציאות בעזרת ננומכניקה קוונטית. ההרצאה ניתנה במסגרת סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

פיצוצים קוסמיים: מותם של כוכבים ולידתם של חורים שחורים

יום שישי, ינואר 14th, 2011

הרצאתו של ד"ר אהוד נקר על חורים שחורים במסגרת סדרת הרצאות 'בצהרי היום' של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

מוליכות על במשטח המפריד בין שני מבודדים

יום שישי, ינואר 14th, 2011

הרצאתו של ד"ר יורם דגן בנושא "מוליכות על במשטח המפריד בין שני מבודדים" מתוך סדרת הרצאות "בצהרי היום". ההרצאות הן מפגש בלתי אמצעי עם סגל בית הספר לפיסיקה של אוניברסיטת תל-אביב, במטרה להציג היבטים מן המחקר המתבצע באוניברסיטה וכיצד הוא מתחבר לשאלות הגדולות שמענינות את עולם המדע והטכנולוגיה.
(המשך…)

ערים היסטוריות באירופה – נוספה הרצאה 14

יום שישי, ינואר 14th, 2011

קישור לדף

כנס תל-אביב ה-2 לכלכלת וניהול בטחון

יום שלישי, ינואר 11th, 2011

כנס תל-אביב ה-2 לכלכלת וניהול ביטחון "התייעלות במערכת הביטחון: מיתוסים מול מציאות" שהתקיים באוניברסיטת תל אביב בתאריך 23/5/2010.
(המשך…)

קפה ברקנאטי עם אליעזר שקדי

יום שני, ינואר 10th, 2011

שיחתו של אליעזר שקדי, מפקד חיל האויר לשעבר ומנכ"ל אל-על, באירוע שנערך בפקולטה למנהל עסקים של אוניברסיטת תל-אביב.
(המשך…)

הקשר שבין תפיסה, זכרון ולקויות למידה

יום שני, ינואר 10th, 2011

הרצאתה של פרופ' מירב אחישר על הקשר שבין תפיסה, זכרון ולקויות למידה.
תקציר ההרצאה:
באופן היסטורי עסק המחקר הקוגניטיבי בשאלות של תפישה, זיכרון ושפה באופן נפרד, בהשערה שכל אחת מיכולות אלה מעובדת באופן עצמאי. כך גם קשיי קריאה, הנוטים להתבטא בצרוף לקשיים בהתפתחות תקנית של יכולות שפתיות, נתפשו כקשורות באופן ייחודי לבעיה ב"מודול" הלשוני. בשנים האחרונות מצטברים ממצאים המציעים שהמוח אינו מתפקד באופן מודולארי וחשוב להבין כיצד מתבצע ה"תזמור" בין היכולות השונות.
בהרצאה אציג ממצאים ממעבדתי הן מאנשים עם לקויות למידה והן מהאוכלוסייה הכללית, המציעים פרשנות אינטגרטיבית. אציג את "תיאורית העוגן" המתבססת על ממצאים אלה וגורסת שהתפקודים התפיסתיים והלשוניים משודרגים בעזרת למידה אוטומטית מהירה של ההקשר שבו אנו נמצאים. הקשר זה משמש "עוגן" ליצירת השערות לא מודעות לסוג הגירויים שסביר שיוצגו ומזרז את עיבודם.
השימוש האוטומטי בהקשר לקוי אצל חלק גדול מלקויי הלמידה ומקשה על ביצועים אוטומטיים של קריאה ומטלות אחרות.
(המשך…)

הפסדים בממירי קבלים ממותגים ודרכים להקטנתם

יום שבת, ינואר 8th, 2011

בהרצאה זו מנתח פרופ' שמואל בן-יעקב את המקורות להפסדים בממירי קבלים מתמתגים ומתאר ממיר חדשני המאפשר קבלת מתחי מטרה ברזולוציה בינארית גבוהה, דבר המאפשר שיפור הנצילות.
(המשך…)