Archive for the ‘פוליטיקה’ Category

המדינה הישנה והחדשה – בין ביורוקרטיה להפרטה

יום רביעי, אפריל 17th, 2013

הרצאה מפי הפרופ' דפנה ברק-ארז, שופטת בית המשפט העליון, במסגרת סדרת הרצאות "בכור המהפכה" לזכרו של פרופ' אהרון קציר
26/02/13
(המשך…)

תרבות פוליטית: הון ושלטון

יום שלישי, מרץ 12th, 2013

יום עיון שנערך באוניברסיטה הפתוחה בנושא "תרבות פוליטית: המקרה של הון ושלטון"
18/2/2013
(המשך…)

חשיבות הסקרים לפני הבחירות ומשמעותם

יום רביעי, פברואר 13th, 2013

הרצאתו של פרופ' אשר כהן
(המשך…)

על בתי המרזח של המערב הפרוע ועל ההיסטוריה של האלכוהול בארה"ב

יום רביעי, ינואר 23rd, 2013

הרצאתה של ד"ר פנינה לוי, מרצה בחוג להסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן, במסגרת סדרת הרצאות WIZE, בהרצאה משכרת על בתי המרזח של המערב הפרוע ועל ההסטוריה של האלכוהול בארה"ב.
ההרצאה התקיימה בסטורג', 12.01.2013
(המשך…)

שולחן עגול: דתיים בפוליטיקה – יחד או לחוד?

יום שני, ינואר 14th, 2013

בצד שימור כוחן וצמיחתן של המפלגות הדתיות והחרדיות, בולטת מגמת הגידול במספר חברי הכנסת הדתיים הנבחרים מטעם המפלגות הלא מגזריות. דתיים רבים, ואפילו חרדים, מעדיפים להצביע למפלגות כלליות. בהדרגה מתפתחת תחרות קשה על הקול הדתי ועל הקול החרדי בין שני סוגי המפלגות. האם יש סיבות עומק לשימור דרכי התארגנותו הפוליטית הנפרדת של ציבור זה?
ביום יום רביעי, כ' בטבת תשע"ג, 2 בינואר 2013, התקיים בפורום השולחן העגול ע"ש גורג' שולץ דיון בנושא בהנחייתה של סיוון רהב-מאיר.
(המשך…)

אתגרי הביטחון 2013

יום שבת, ינואר 5th, 2013

ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין מסביר בסמינר של המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה מהי הסבירות שישראל תצא למלחמה במהלך שנת 2013?
דצמבר 2012
(המשך…)

תפקיד הממונה על קידום מעמד האישה במשרדי הממשלה

יום שני, דצמבר 10th, 2012

כנס בנושא 'מקידום נשים למדיניות מבוססת מגדר – תפקיד הממונה על מעמד האישה במשרדי הממשלה' שנערך במכון ון ליר בירושלים.
בכנס נחשף מחקר שבחן את האפקטיביות של תפקיד הממונה מנקודת המבט של נושאות התפקיד, ומתוך התייחסות לאופני הגדרת התפקיד, להקצאת משאבים, לחסמים וקשיים בביצוע התפקיד, לדפוסי הפעולה של הממונות ועוד. על בסיס המחקר הוצעו המלצות לשינויים במנגנון זה על מנת לקדם שוויון מגדרי בשירות הציבורי ובחברה בישראל בכלל.
5/12/2012
(המשך…)

העלייה במחירי המזון: מתמדת או זמנית?

יום ראשון, דצמבר 2nd, 2012

הרצאתו של פרופ' אייל קמחי במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
משבר מחירי המזון נובע מגורמי ביקוש ומגורמי היצע. קצב הגידול בביקוש הואץ בשנים האחרונות עקב שינוי בהרגלי הצריכה של אוכלוסיית המדינות המתפתחות הצומחות ועקב הזינוק ביצור דלקים ביולוגיים.
הגידול בהיצע לא הדביק את הגידול בביקוש עקב תהליכים ארוכי טווח ועקב אסונות טבע והתייקרות התשומות לחקלאות ובמיוחד האנרגיה. עליית המחירים הואצה בגלל מדיניות של הגנה על צרכנים במדינות המייצאות גרעינים ובגלל פעילות ספקולטיבית בשוקי הסחורות העתידיות.
הפתרון בטווח הארוך הוא בעידוד היצור החקלאי, ובעיקר במדינות מתפתחות, באמצעות שילוב של השקעה בתשתיות ובטכנולוגיה ומדיניות סחר מתאימה.
25/11/2012
(המשך…)

מהישרדות להתבססות: תמורות בחברה החרדית בישראל ובחִקרה

יום רביעי, נובמבר 28th, 2012

ערב עיון במכון ון ליר, לרגל צאת הספר 'מהשרדות להתבססות'
משתתפים: סיון רהב מאיר, ד"ר נרי הורוביץ, ד"ר לטם פרי–חזן, ד"ר נסים ליאון, פרופ' קימי קפלן
22/11/12
(המשך…)

אהוד ברק: ישראל 2013, האתגרים שבפתח

יום שלישי, נובמבר 13th, 2012

שר הביטחון אהוד ברק, בערב עיון לזכרו של משה דיין.
11/11/12
(המשך…)

מבוא לכלכלת ישראל ולכלכלת המחאה – קורס

יום רביעי, נובמבר 7th, 2012

הקורס מועבר ע"י פרופ' אביה ספיבק, המחלקה לכלכלה, אוניברסיטת בן-גוריון, מראשי צוותי המומחים של המחאה החברתית. הקורס יציג את כלכלת ישראל ואת נושאי המדיניות הכלכלית בישראל שנדונו בחלקם בדיון הציבורי שהתפתח בתקופת המחאה החברתית בקיץ 2011. יוצגו באופן מעמיק הדילמות של אחריות המדינה כלפי אזרחיה ותושביה וגבולות פעולות הממשלה.

הקורס מועבר בסמסטר הנוכחי. הרצאות יתווספו מעת לעת.
(המשך…)

סולידאריות בזמן מלחמה, אחריות חברתית בזמן שלום

יום שני, ספטמבר 10th, 2012

הפאנל עוסק באחריות של המדינה לאזורים הפגועים ממבט אסטרטגי, על הסיוע הנפשי לנפגעי טראומה על רקע לאומי ועל הסולידאריות החברתית והממשלתית כלפי שדרות ועוטף עזה.
משתתפים: ד"ר רוני ברגר, פרופ' דני גוטוויין, פרופ' יחזקאל דרור, ישראל הראל, השר יצחק הרצוג, ח"כ ד"ר דב חנין, נעמיקה ציון ורינו צרור
אפריל 2008
(המשך…)

תקציב המדינה לשנת 2013 על פרשת דרכים?

יום שני, יוני 25th, 2012

דברי פתיחה: גבריאל מוצקין, ראש מכון ון ליר בירושלים
יו"ר: משה יוסטמן, ראש התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים, המחלקה לכלכלה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
לאה אחדות, התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים, המחלקה לכלכלה וניהול, המרכז האקדמי רופי
אביה ספיבק, התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים, המחלקה לכלכלה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

האם יוכל תקציב המדינה הבא להניף גם את דגל הביטחון וגם את הדגל החברתי? – בין המלצות ועדת טרכטנברג למתווה של ועדת ברודט לתקציב הביטחון.

מגיבים:
נתן זוסמן, ראש חטיבת המחקר, בנק ישראל, המחלקה לכלכלה, האוניברסיטה העברית בירושלים
אבי שמחון, המחלקה לכלכלה, האוניברסיטה העברית בירושלים, יו"ר הפורום המייעץ לשר האוצר וחבר וועדת טרכטנברג
17/6/12
(המשך…)

עלייתה של סין: הישגים ואתגרים

יום שני, יוני 4th, 2012

הרצאתו של פרופ' יורי פינס, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית.
תקציר: עלייתה של סין והפיכתה לאחת המעצמות המובילות בעולם היא בעיני רבים ההתפתחות המרתקת והמשמעותית ביותר במישור הגלובלי המתרחשת לנגד עינינו. מדובר בשינוי מרחיק לכת הן במישור הכלכלי, הן במישור יחסי הכוחות הבינלאומיים, והן, אולי בעיקר, בסין עצמה, אשר אוכלוסייתה עברה תוך שנות דור תמורות בהיקף בלתי נתפס, כאלה שלקחו באזורים אחרים של העולם מאה שנה ויותר. בהרצאתי אסקור את הרקע ההיסטורי לתקומתה המחודשת של סין, את הדפוסים וההכרעות אשר הובילו ל"נס הסיני", וכן את האתגרים הדמוגרפיים, האקולוגיים והבינלאומיים העומדים בפני סין בדרכה לשוב אל מעמד מעצמת-העל.
(המשך…)

כנס בנושא 'האם חברות הייעוץ האסטרטגי מעצבות את חיינו?'

יום שלישי, מאי 15th, 2012

בשנת 2006 שכר משרד הבריאות את שירותיה של חברת הייעוץ פארטו, כדי להעריך את עלות האשפוז של קשישים במוסדות סיעודיים. בשנת 2008 שכר משרד הביטחון את שירותיה של חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי, לצורך קבלת ייעוץ וסיוע במימוש תוכנית ההתייעלות בצה"ל ובמשרד הביטחון. ביולי 2011 הודיעה ממשלת ישראל כי התאגיד הבינלאומי ראנד זכה במכרז לגיבוש אסטרטגיה כלכלית-חברתית למדינת ישראל.
אין רע בכך שהממשלה נעזרת במומחים, כל עוד אינה מפריטה את עיצוב המדיניות ואינה מוציאה מידיה את הליבה של תחום אחריותה ושל תפקידיה. כאשר תהליך התכנון והעיצוב של מדיניות מועבר אל חברות ייעוץ נוצר תהליך המזין את עצמו שבו השירות הציבורי מתקשה יותר ויותר להתוות מדיניות ולפקח עליה.
על מי מוטלת האחריות לעיצוב המדיניות במשטר דמוקרטי? מהן ההשלכות של הפרטת הייעוץ האסטרטגי, ומהי העלות הממשית של הוצאת תפקיד זה ממשרדי הממשלה? מהי הדרך החכמה להיעזר בגורמי חוץ? האם יש מודל עדיף למעורבות גופים פרטיים בתהליך עיצוב מדיניות?.
שאלות אלה ואחרות יידונו בכינוס שעורכים במשותף המרכז לצדק חברתי ודמוקרטיה ע"ש יעקב חזן במכון ון ליר בירושלים ומגזין ארץ אחרת.
(המשך…)

30 שנה למלחמת לבנון הראשונה – יום עיון

יום שישי, מאי 11th, 2012

יום עיון בנושא: 30 שנה למלחמת לבנון הראשונה – מבט מחודש, המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס, המחלקה ליחסים בינלאומיים והמחלקה לתקשורת ועתונאות
יום רביעי, י' באייר תשע"ב, 2 במאי 2012
(המשך…)

האם יש היתכנות פוליטית לגיוס נרחב של חרדים לצה"ל?

יום רביעי, מאי 9th, 2012

מרצה: ח"כ זאב אלקין, יו"ר הקואליציה, במסגרת כנס 'חוק טל' – לאן?' שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS
3.5.12
(המשך…)

תהליכי קבלת החלטות ביחסים בין לאומיים

יום חמישי, מאי 3rd, 2012

הרצאתה של ד"ר מירב משאלי-רם, מתוך הקורס מבוא ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת בר-אילן.
תקציר: קבלת החלטות היא פעולה שכל אדם מבצע באופן תדיר ושגרתי, בתחומים ובנושאים שונים. למעשה, קבלת החלטה היא בחירה מתוך מגוון אפשרויות ועל כן כרוכה גם בוויתור על אפשרויות פעולה אחרות. גם המדינאים נדרשים לקבל החלטות, בעתות משבר ובשגרה, אלא שההחלטות האלה נעשות בזירה הציבורית ומערבות גורמים רבים. כיצד מנהלות ממשלות תהליכים של קבלת החלטות? כיצד ניתן לקיים תהליכים יעילים, שמשפרים את הסיכוי לבחירה מוצלחת?
ההרצאה מציגה את הדגם הרציונאלי לקבלת החלטות, הדורש עבודה שיטתית ויסודית החל משלב איסוף המידע והערכת המצב, דרך קביעת היעדים ובחינת החלופות האפשריות, ועד לבחירה בחלופה הצפויה להיות הטובה ביותר במונחים של עלות מול תועלת. במציאות, מגבלות ואילוצים רבים מקשים על מקבלי ההחלטות להגיע לבחירה אופטימלית, אך עם זאת ניתן לאמץ שיטות עבודה שמגבירות את הסיכוי להצלחה בקבלת החלטות ואת היכולת לממש יעדים.
(המשך…)

עשור לחוק השב"כ

יום חמישי, מרץ 29th, 2012

חוק השב"כ, אשר חוקק לפני עשור, עורר עם חקיקתו סערה רבה סביב הפגיעה בזכויות אדם ובעקרונות דמוקרטיים – למול השמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה. החוק, אשר חוקק בפברואר 2002, הסדיר את מבנהו, ייעודו, סמכויותיו, פעילותו ודרכי הפיקוח על שירות הביטחון הכללי.
ב- 20.3.2012, עשור לאחר חקיקתו, קיים בית הספר למשפטים של המכללה למינהל' כנס בנושא "עשור לחוק השב"כ", בו דנו על שאלות רלוונטיות בהקשר זה, לדוגמא:
מה הייתה ההשפעה של העדרו של החוק המסדיר את פעילות שירות הביטחון הכללי על פרשות ידועות כגון פרשת קו 300, פרשת נאפסו ופרשת העינויים?
כיצד הושפע שירות הביטחון הכללי מהמהפכה החוקתית בישראל?; האם דרכי הפיקוח אשר מציע החוק מספקות?
ומהם הגבולות בין הזכות לחופש המידע של אזרחי המדינה לבין השמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה?

משתתפים: ח"כ אבי דיכטר, ראש השב"כ בתקופה בה חוק השב"כ נחקק,
עו"ד גלעד שרועו"ד אריה רוטר, לשעבר היועץ משפטי לשב"כ וראש האגף המשפטי בשב"כ.
(המשך…)

פרופ' ירון זליכה בשיחה עם שלמה מעוז

יום חמישי, מרץ 15th, 2012

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי לשעבר של אקסלנס-נשואה, בשיחה עם פרופ' ירון זליכה, דיקן הפקולטה למנהל עסקים בקריה האקדמית אונו, ביום הפתוח לתואר שני במנהל עסקים. בשיחה התייחס מעוז לבעיית הקרקעות, לתופעת הלוביסטים בכנסת, לריכוזיות בתקשורת ועוד.
2012 29.02.
(המשך…)