Archive for the ‘סדרת הרצאות ‘אבני פינה’’ Category

ביומד וסרטן – הדמיון הוא הגבול (קורס)

יום שבת, נובמבר 2nd, 2013

סדרת הרצאות של ד"ר מיכל לוטם במסגרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
(המשך…)

סודות הגנום האנושי (קורס)

יום שבת, אוקטובר 26th, 2013

סדרת הרצאות של ד"ר אן סעדה-רייך במסגרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
קורס נלמד את באופן פשוט ובהיר העקרונות תורשת האדם, המבנה וביטוי גנים תוך כדי הסבר על שיטות אנליטיות. נעסוק ביתר בהרחבה , בהבנת בסיס המולקולרי של (כמה) מחלות תורשתיות תוך כדי התייחסות סוגיות אתיות שונות. קורס בסיסי זה בהחלט מיועד גם למי שטרם נתקלו במושגים מדעיים בסיסיים. (סילבוס)
(המשך…)

כל הביולוגיה על רגל אחת (קורס)

יום שבת, אוקטובר 26th, 2013

סדרת הרצאות של פרופ' מיכאל ברנדיס במסגרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס יעסוק בסוגיות מרכזיות של הביולוגיה התאית והגנטיקה המולקולרית. (סילבוס)
(המשך…)

מניוטון עד איינשטיין – קורס

יום שני, מרץ 4th, 2013

סדרת הרצאות של פרופ' חנוך גוטפרוינד במסגרת תכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס יעסוק במושגים בסיסיים של המכניקה (כמו מסה ותנועה, כוח ואנרגיה, חוקי ניוטון,תורת הכבידה…), של חשמל ומגנטיות (כמו שדות אלקטרומגנטיים, קרינה אלקטרומגנטית, מהות האור, …) ושל התרמודינאמיקה (טמפרטורה, חום ואנטרופיה, חוקי התרמודינמיקה, תורת הגזים הקינטית, מושגים במכניקה סטטיסטית….). הקורס יהווה מסע היסטורי של רעיונות, תפישות עולם וויכוחים גדולים. הוא יבהיר את הקשיים והסתירות של הפיסיקה הקלאסית בשלהי המאה התשע-עשרה וראשית המאה העשרים. הפרק האחרון יראה כיצד איינשטיין יישב את כל הקשיים והסתירות האלה והניח את היסודות לפיסיקה המודרנית.
(המשך…)

היסטוריה ושינויי אקלים – קורס

יום ראשון, מרץ 3rd, 2013

סדרת הרצאות של פרופ' רוני אלנבלום במסגרת תכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס יעסוק בהשפעת שינויי האקלים על ההיסטוריה. חלקו הראשון יוקדש לתורות דטרמיניסטיות שהיו מקובלות בעבר ונדחו, להבדלי ההשקפה בין מדעי הטבע והמדעים ההיסטוריים והארכיאולוגיים בעניין חשיבות האקלים בהיסטוריה. בהמשך ננתח את "תקופת החום הימי ביניימית" תקופה ששינויי האקלים שהתרחשו בה ותהליכי הדומינו שבאו בעקבותיהם תועדו בצורה מקיפה הן בתעודות ההיסטורית והן בממצאים הארכאולוגיים התומכים בצורה חד משמעית בעדויות העולות מן העדויות ההיסטוריות. נבחן שאלות כמו טווח ההשפעה של שינוי אקלימי, דרכי ההשפעה של האקלים, משך השינוי ואופיו. הממצאים ייבדקו באירוע אקלימי היסטורי אחר, זה שהתרחש בתקופת המעבר בין הברונזה המאוחרת לתקופת הברזל. גם שם נבחן את טווח ההשפעה של שינויי האקלים, ננתח את התפתחותם ואת תוצאותיהם העולות מן הממצאים הארכאולוגיים.
(המשך…)

ערים היסטוריות באירופה – קורס שנה"ל תשע"ג

יום שישי, נובמבר 9th, 2012

מרצה: פרופ' רוני אלנבלום
הקורס יעסוק במקביל בשני תחומים:
א. בהתפתחות הערים באירופה החל משלהי העת העתיקה ועד לתקופת הרנסנס תוך בחינה מדוקדקת של ההתפתחות האורבנית בערים כמו: ארל, ונציה, פריז, פירנצה, פיזה, לוקה קונסטנטינופוליס ערי איבריה וקלן ויצביע על מאפיינים משותפים לכל הערים ועל מאפיינים שאינם משותפים להן.
ב. במקביל נבחן את התפתחות התפישה של "ימי ביניים" ו"העיר הימי ביניימית" כפי שהם משתקפים בכתיבה ההיסטורית וההיסטוריוגרפית מאז תקופת הרנסנס (פטררקה, תומאס מורוס ומקיאוולי), בכתיבתם של אדוארד גיבון, הנרי פירן ומקס וובר ואת ההשלכות שהיו לכתיבה זאת על תפיסת העיר "המערבית" ולעומת "העיר המזרחית".

הקורס מועבר בסמסטר הנוכחי. הרצאות יתווספו מעת לעת.

קישור לקורס משנה"ל תשע"א

(המשך…)

כלכלת ישראל: מהיד המנהלת ליד הנעלמה – קורס

יום שישי, אוקטובר 26th, 2012

קורס של ד"ר אבי שמחון במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס סוקר את התפתחות כלכלת ישראל לאורך השנים. הקורס בוחן את השאלה מדוע, למרות הקפיצה הטכנולוגית של העשורים האחרונים והשינויים המפליגים במבנה המשק, התוצר לנפש עדין נמוך מזה של מרבית המדינות המפותחות בעוד אי-השוויון גבוה יותר.

הקורס מועבר בסמסטר הנוכחי. הרצאות יתווספו מעת לעת.
(המשך…)

הפילוסופיה של המדע – קורס

יום שישי, אוקטובר 26th, 2012

קורס 'הפילוסופיה של המדע', במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית. מרצה: פרופ' ימימה בן-מנחם.
בחלקו הראשון של הקורס נעסוק בנושאים מרכזיים בפילוסופיה של המדע כגון אמת, אישוש, סיבתיות והסבר. נכיר את "מלחמות המדע" בין הוגים 'מודרניים' להוגים 'פוסט מודרניים' אשר הגיעו לשיאן בפרשת סוקל.
בחלק השני נדון בכמה מן ההשלכות הפילוסופיות של מהפכות מדעיות כגון המהפכה הדרווינית, תורת היחסות ותורת הקוונטים.

הקורס מועבר בסמסטר הנוכחי. הרצאות יתווספו מעת לעת.
(המשך…)

ראשית ממלכת יהודה: ארכאולוגיה, היסטוריה והמסורת המקראית – קורס

יום חמישי, אוקטובר 25th, 2012

קורס במסגרת תכנית "אבני פינה" של האוניברסיטה העברית. מרצה: פרופ' יוסף גרפינקל.
נסקור וננתח את הנתונים השונים הקיימים אודות תהליך הקמת ממלכת יהודה המקראית. כל דיסיפלינה מדעית תיסקר בניפרד, תוך ציון יתרונותיה ומגבלותיה. בתחום הארכיולוגיה יובהרו היבטים הקשורים בחפירות, סקרים, וניתוח ממצאים. בתחום ההיסטוריה יבדקו המקורות השונים מהמזרח הקדום אודות האלף השני והראשון לפני הספירה. בתחום המקרא ייבדקו המסורות הקשורות לראשית תקופת המלוכה, ומה מידת תרומתן לנושא.

הקורס מועבר בסמסטר הנוכחי, שיעורים נוספים יתווספו מעת לעת
(המשך…)

עשרת הדברות על תרבות ישראלית (קורס)

יום שני, אפריל 2nd, 2012

מרצה: פרופ' גד יאיר, סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
תיאור הקורס: בקורס זה נחקור קודים עמוקים בתרבות הישראלית ונבחן כיצד הם מכוננים את הזהות הישראלית. הקורס מניח כי ישנה "זהות ישראלית" קולקטיבית, וכי לזהות זו יש מאפיינים יציבים יחסית מעבר לקבוצת מוצא ומגדר. הקורס יתבסס על ניתוח של מגוון חומרים – חלקם ישנים וחלקם חדשים – כאשר בכל זירה או אתר שנבקר נחלץ את המאפיין התרבותי העמוק של הישראליות (למשל, ב"ארץ נהדרת"). הקורס יתבסס על דיונים סביב חומר הקריאה, ויצריך מאמץ שבועי באיסוף חומר אמפירי ובניתוח.
(המשך…)

כימיה כמשחק לגו (קורס)

יום שישי, מרץ 23rd, 2012

הרצאות של פרופ' ששון צחייק במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
תיאור הקורס: המונח כימיה מעורר נחיל של מילים כמו זיהום אויר, אסונות כימיים; דברים נוראיים.. במילה אחת תדמית הכימיה היא נמוכה. במהלך ההרצאות, אנסה לעשות תפנית של 180 מעלות ולקחת אתכם למסע שיראה את הפן האוניברסאלי של הכימיה. כימיה היא "החלון" שניתן למין האנושי להציץ לעבר הוויתו החומרית ולתפקד במסגרת מגבלותיה. אנו נשוחח על הקשר הקיים בין "החומר הכימי" לבין אהבה, מין, עצב, התמכרות- כל התכונות הקרויות אנושיות. במהלך הקורס, נלמד לבנות מולקולות מאבני בניין כבמשחק לגו. נלמד על מולקולות החשובות לחיים ואלה אשר משפיעות על חיי היומיום. אנו נלמד איך לחזות את מבניהן התלת מימדי ואת תכונותיהן.
(המשך…)

מבוא לאסתטיקה של הקולנוע (קורס)

יום ראשון, מרץ 18th, 2012

קורס מבוא לאסתטיקה של הקולנוע של ד"ר רעיה מורג, במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
תיאור הקורס: הקורס יציג מבוא לאסתטיקה של הקולנוע. התשובה לשאלה איך עלינו לנתח סרט תתברר על ידי העמדת העקרונות הבסיסיים של הצורה בקולנוע, בחירת צורות נרטיביות ולא נרטיביות, הבהרת המרכיבים המאפיינים את הקולנוע כמדיום ותפקודם בסרט כשלם, וניתוח האפשרויות האומנותיות הגלומות בארבעה המרכיבים המרכזיים: מיז-אן-סצנה, צילום, עריכה וקול. הקורס יכלול ניתוח סרטים ספציפיים מן הקולנוע הקלאסי ומן הקולנוע בן זמננו.
(המשך…)

אבולוציה והתנהגות בעולם החי (קורס)

יום שלישי, מרץ 13th, 2012

סדרת הרצאות של פרופ' יוסף הלר, במסגרת סדרת 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
במהלך הקורס נדבר על הנושאים הבאים: מהן תפיסות היסוד בבסיס המיון של המגוון העצום שבטבע? כללי יסוד באבולוציה (כללי דרווין) – מה הרקע ההיסטורי בו גובשו? תהליכי שינוי אבולוציוניים: מתי התפתחו חיים רב-תאיים על פני כדור הארץ? למה חולייתנים היו לגדולים שבבעלי-החיים? אלו קבוצות חולייתנים עלו ליבשה? מה הייתה ממלכת הזוחלים? מדוע התמוטטה? כיצד התפתחו העופות? היונקים? האם ליישם את עקרונות האבולוציה של דרווין על חברת האדם? – מבט היסטורי תוקפנות בעולם החי. מתי היא אלימה ומתי טקסית? מה מצית אותה? מה משמעותה המרחבית? מהו מסדר דומיננטיות, כיצד הוא נוצר ולמי הוא מועיל? מה לדומיננטיות ולקרבה משפחתית? חיזור והזדווגות בעולם החי – מה בין אופני רבייה לטיפול הורי? הסביבה מעצבת אופני רבייה? מתי נוצר הרמון נקבות? מהו עקרון ההכבדה? מהן זירות הזדווגות? מתי זכר ונקבה מתחלפים בתפקיד? אלטרואיזם – קיים בעולם החי? מה ההסברים לו? אבולוציה של חברתיות: מיחידאות ועד לחברתיות מתקדמת בעולם החרקים.
(המשך…)

יחסים בין לאומיים בעידן הגלובליזציה (קורס)

יום ראשון, מרץ 11th, 2012

סדרת הרצאות של פרופ' אריה קצוביץ, במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.

תיאור הקורס:
מגוון הנושאים אשר ניתן לחקור כיום תחת הכותרת של "יחסים בינלאומיים בעידן הגלובליזציה" הוא עצום, ומובן שלא ניתן ולא רצוי לכסותו במסגרת קורס אחד. יחד עם זאת, מטרתו המרכזית של הקורס היא להקנות לכם את הכלים הבסיסיים אשר יאפשרו לכם לגשת בהמשך לכל נושא יחב"לי שהוא ולבחון אותו בצורה שיטתית וביקורתית, גם אם אינכם תלמידי המחלקה ליחב"ל.

לפיכך הקורס סוקר מספר נושאים: ראשית נלמד על השחקנים המרכזיים בזירה הבינלאומית ואמצעי פעולתם. נתמקד במדינת הלאום ובעלייתם של שחקנים לא-מדינתיים, ונדון במושג החשוב של "עוצמה". לאחר מכן נדון במושג המערכת הבינלאומית- מהי על פי גישות שונות, ומה מידת ואופן השפעתה על התנהגות השחקנים השונים הפועלים בתוכה. הנושא הרביעי מתייחס לסוגיה של מדיניות חוץ ואת הגורמים השונים המשפיעים על עיצובה. הנושא החמישי בוחן את האתגרים השונים לשיתוף פעולה בינלאומי והדרכים השונות בעזרתן ניתן להתגבר עליהם. כאן למעשה מסתיים הדיון הכללי שלנו במושגי היסוד של התיאוריה היחב"לית, ומכאן נעבור לדון בתחומי נושא יותר ממוקדים: הנושא השישי יתמקד בסוגיות של קונפליקט ושתוף פעולה בתחום הביטחון הבינלאומי: מהם סכסוכים בינלאומיים, מדוע פורצות מלחמות, מה ההבדל בין מושג הביטחון בעולם הראשון ובעולם השלישי, מהי המשמעות של הרתעה גרעינית בימינו ומהם התנאים למעבר ל- וייצוב של שלום, ולאפשרות של שינויים בדרכי שלום (באזורנו ובכלל). הנושא השביעי של הקורס פותח בפניכם צוהר לתחום המחקר הרחב של הפוליטיקה של הכלכלה הבינלאומית. כאן נבחן כיצד ניתן ליישם את מושגי היסוד שנלמדו קודם לכן גם על התחום הכלכלי, נדון במספר תיאוריות מרכזיות בתחום המסבירות את היחסים הכלכליים מאז 1945, ונעריך את יחסי צפון-דרום. הנושא האחרון של הקורס ירחיב את היריעה לדיון בשאלות הנובעות מהפיכתה של המערכת ממערכת "בינ-לאומית" למערכת "גלובאלית". כאן נבחן את מושג הגלובליזציה, ונדון באתגרים של שתוף פעולה וקונפליקט הקשורים בהתמודדות עם בעיות גלובאליות כמו איכות הסביבה, טרור והפרות זכויות אדם.
(המשך…)

המשטר החוקתי בישראל (קורס)

יום ראשון, נובמבר 13th, 2011

הקורס מועבר ע"י השופטת (בדימוס) ד"ר דליה דורנר, במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
מטרת הקורס היא להכיר לסטודנטים את עיקרי המשפט החוקתי עליו מבוסס משטר מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, להציג בפניהם את ערכי היסוד של המדינה (זכויות אדם, שבות ואזרחות) את מוסדות השלטון ואת תפקיד בית-המשפט בהשלטת שלטון החוק והגנה על זכויות אדם. על פי מתווה זה ידון הקורס ברכיבי החוקה המטריאלית של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, בסינתזה הנדרשת בין יהודיותה של המדינה לדמוקרטיה, בחוקי היסוד, ברשויות השלטון: הכנסת, הממשלה והרשות השופטת; בהפרדת הרשויות ובזכויות אדם: כבוד האדם, השוויון, החירות, חופש בענייני דת ומצפון, חופש הביטוי וההפגנה, חופש עיסוק וזכויות חברתיות וכן בדיני חירום.
(המשך…)

ארצות הברית – מימים ראשונים למלחמת האזרחים (קורס)

יום שלישי, נובמבר 8th, 2011

מרצה: פרופ' מנחם בלונדהיים, במסגרת תוכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
הקורס מציע סקירה, ברמת מבוא, של תולדות צפון אמריקה מראשית מגעם של אירופים עם היבשת עובר לכינונה של ארצות הברית של אמריקה ועד למלחמת האזרחים. נעסוק בניתוחם של תהליכים מרכזיים שפעלו מימים ראשונים בעיצובה של החוויה האמריקנית והממשיכים להקרין על העולם בן זמננו. במסגרת ההרצאות יידונו היבטים חברתיים וכלכליים, פוליטיים וחוקתיים, כמו גם היבטים אידיאולוגיים, תרבותיים ותקשורתיים בהתפתחותה של צפון אמריקה.
(המשך…)

יצירות מופת בספרות עולם – א' (קורס)

יום שישי, נובמבר 4th, 2011

הקורס מועבר ע"י פרופ' סיריל אסלנוב, במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: מטרתנו להציג בפני הסטודנטים טווח רחב של יצירות מופת ספרותיות החל מהעת העתיקה ועד הרנסנס. הלימוד מובנה בסדר כרונולוגי, החל מיצירותיו של הומרוס ה"איליאדה" וה"אודיסיאה", שהועלו על הכתב במאה ה-8 לפנה"ס, וכלה בשניים ממחזותיו של שקספיר, "המלך ליר" ו"הסערה", שנוצרו במאה ה-17. בכל שיעור נדון ביצירה או ביצירות ספרותית, ננתח את ההיבטים התוכניים והאסתטיים שלהן, ונבהיר מדוע יש לראות בהן יצירת מופת. בין היצירות שנלמד: הטרגדיה "מדיאה" של אוריפידס, ה"מטמורפוזות" של אובידיוס, ו"הקומדיה האלוהית" של דנטה. דגש מיוחד יינתן לאופן שבו ניתן ללמוד מיצירות אלה על המציאות וכן על האופן שבו הן רלוונטיות לחיינו שלנו כאן ועכשיו, שנים רבות לאחר שנכתבו. בין הנושאים שיידונו: יחסים בין בני משפחה, אהבה ומלחמה, דת, ארוטיות ומיניות. במקביל לחלק מהשיעורים תילמד גם יצירת מופת בתחום ביקורת הספרות, "מימזיס" של אריך אאורבך, שעוסקת בייצוגיה הספרותיים של המציאות בתרבות המערב.
(המשך…)

אירופה בעת החדשה המוקדמת (קורס)

יום חמישי, נובמבר 3rd, 2011

הקורס מועבר ע"י פרופ' משה סלוחובסקי במסגרת סדרת הרצאות 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.
תיאור הקורס: נבחן את השינויים הפוליטיים, החברתיים, הכלכליים והדתיים שאיפיינו את אירופה בין הרפורמציה למהפכה הצרפתית.
(המשך…)

תורת המשחקים – קורס מאת פרופ' ישראל אומן

יום שני, אוקטובר 31st, 2011

קורס בתורת המשחקים מאת זוכה פרס נובל פרופ' ישראל אומן, באוניברסיטה העברית. הקורס עוסק ביסודות תורת המשחקים על קצה המזלג, ובפרט יישומים ושימושים למשחקים, מסחר, ביולוגיה אבולוציונית, יחסים בינלאומיים, משפט, בחירות, כלכלה, תלמוד ומגוון של נושאים אחרים.
(המשך…)

סימטריה

יום שלישי, מרץ 15th, 2011

סדרת הרצאות של ד"ר מאיר בוזגלו בנושא הסימטריה במסגרת תוכנית 'אבני פינה' של האוניברסיטה העברית.

תיאור הקורס:
המדע המודרני מגלה יותר ויותר את מקומה של הסימטריה. במהלך הקורס נציג את המובנים השונים בהן באה הסימטריה לידי ביטוי בחקר הטבע. ונבחן את ההשלכות הפילוסופיות של שימושים אלו לתמונת העולם שלנו. כמו כן, נעסוק בתרומתן של התפתחויות בחקר טבע לשאלות פילוסופיות קלסיות הקשורות בסימטריה.
(המשך…)