אור חדש על נקבת השילוח

הרצאתו של פרופ' עמוס פרומקין, ראש המרכז לחקר המערות, המחלקה לגיאוגרפיה, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית בירושלים, במסגרת סדרת הרצאות 'מדוע' של האוניברסיטה העברית.
תקציר: נקבת השילוח היא אולי המתקן היחיד המוזכר בתנ"ך שכל אחד יכול להיכנס לתוכו. נעשו לאחרונה ניסיונות לערער על זיהוייה המקובל של הנקבה עם מפעל המים של חזקיהו המתואר במקרא. פרופ' פרומקין בוחן את הנושא בעזרת שיטות תיארוך מתקדמות. מאמר בנושא פורסם בכתב העת Nature. כמו כן הוא דן בחידות שטרם נפתרו לחלוטין: מדוע נחצבה הנקבה בפיתולים? וכיצד נפגשו שתי קבוצות החוצבים בבטן ההר מתחת עיר דוד?
פרופ' פרומקין מנתח את מבנה הנקבה לאור תצפיות מפורטות בתוכה, בצרוף נתונים ארכיאולוגיים והיסטוריים ומראה כי החוצבים תיקנו את מסלולם במהלך החציבה בהתאם למידע ולניסיון שצברו וגם בעזרת קשר אקוסטי. כמו כן טוען פרומקין כי לא הייתה מחילה טבעית שקדמה לנקבה החצובה.

כתוב תגובה